Bosnia Appeal

BOŠNJACI LUKSEMBURGA POKLONILI KOMBI VOZILO ZA POTREBE MOSTARSKE KARAĐOZ – BEGOVE MEDRESE

Putem akcije koja je prije određenog vremena pokrenuta na portalu identitet.lu, Bošnjaci Luksemburga zajedničkim naporima prikupili su novčana sredstva za kupovinu kombi vozila za potrebe Karađoz – begove medrese.

Na manifestaciji organizovanoj povodom obilježavanja sedmogodišnjice Bošnjačke kulturne zajednice Luksemburga (BKZL), Faruk Ličina, aktuelni predsjednik ŠURE – vrhovnog starješinstva muslimana Luksemburga, simboličnom predajom ključeva u ruke predstavniku Karađoz – begove medrese iz Mostara Sulju ef. Cikotiću, koji je specijalno tim povodom doputovao iz Bosne i Hercegovine, koji je ujedno nosilac ove ideje i svojevrsni pokretač akcije. Kombi vozilo bit će u trajno vlasništvu Karađoz begove medrese, trenutno jedine aktivne mostarske medrese.

Ovom humanim povodom, Ličina je iskazao nadu da će se uz posjedovanje kombi vozila koliko-toliko unaprijediti uslovi za rad ove strateški važne edukativne ustanove u našem Mostaru, te da ovaj čin – izlaženje u susret potrebama Karađoz – begove medrese, za Bošnjake i muslimane Luksemburga predstavlja kako privilegiju tako i dužnost, uzimajući u obzir da se radi o drugoj najstarijoj odgojno-obrazovnoj ustanovi u našoj Bosni, koju su pohađala i djeca Bošnjaka iz Luksemburga.

red prepunom salom Kulturnog centra u Luksemburga, predstavnik Karađoz – begove medrese, Suljo ef. Cikotić, srdačno je zahvalio na ovom vidu podrške, pritom učeći hajr dovu za sve učesnike ove akcije, te je također iskoristio priliku i predao zahvalnicu u ruke gospodina Ličine, a ujedno i veoma lijepu levhu Starog mosta, koja, kako je naglasio, simbolizira ne samo susret već i suradnju i zajedništvo na putu dobra.

Karađoz – begova medresa u Mostaru osnovana je davne 1557. godine. Od tada je prošlo već 462 godine i nakon Gazi Husrev begove medrese, druga je najstarija odgojno obrazovna ustanova u Bosni i Hercegovini.

B.net

Related posts

Zrno Sreće Švicarska: DONIRAJ RUČAK – nahrani nekog

Editor

Budimo humani: Malena Mia iz Cazina treba našu pomoć

Akcija nabavke stolica za tribine stadiona FK Unis iz Vogošće: US Soccer Education iz Denvera donirao 180 stolica

Leave a Comment