Bosnia Appeal

BOŠNJACI LUKSEMBURGA POKLONILI KOMBI VOZILO ZA POTREBE MOSTARSKE KARAĐOZ – BEGOVE MEDRESE

banner

Putem akcije koja je prije određenog vremena pokrenuta na portalu identitet.lu, Bošnjaci Luksemburga zajedničkim naporima prikupili su novčana sredstva za kupovinu kombi vozila za potrebe Karađoz – begove medrese.

Na manifestaciji organizovanoj povodom obilježavanja sedmogodišnjice Bošnjačke kulturne zajednice Luksemburga (BKZL), Faruk Ličina, aktuelni predsjednik ŠURE – vrhovnog starješinstva muslimana Luksemburga, simboličnom predajom ključeva u ruke predstavniku Karađoz – begove medrese iz Mostara Sulju ef. Cikotiću, koji je specijalno tim povodom doputovao iz Bosne i Hercegovine, koji je ujedno nosilac ove ideje i svojevrsni pokretač akcije. Kombi vozilo bit će u trajno vlasništvu Karađoz begove medrese, trenutno jedine aktivne mostarske medrese.

Ovom humanim povodom, Ličina je iskazao nadu da će se uz posjedovanje kombi vozila koliko-toliko unaprijediti uslovi za rad ove strateški važne edukativne ustanove u našem Mostaru, te da ovaj čin – izlaženje u susret potrebama Karađoz – begove medrese, za Bošnjake i muslimane Luksemburga predstavlja kako privilegiju tako i dužnost, uzimajući u obzir da se radi o drugoj najstarijoj odgojno-obrazovnoj ustanovi u našoj Bosni, koju su pohađala i djeca Bošnjaka iz Luksemburga.

red prepunom salom Kulturnog centra u Luksemburga, predstavnik Karađoz – begove medrese, Suljo ef. Cikotić, srdačno je zahvalio na ovom vidu podrške, pritom učeći hajr dovu za sve učesnike ove akcije, te je također iskoristio priliku i predao zahvalnicu u ruke gospodina Ličine, a ujedno i veoma lijepu levhu Starog mosta, koja, kako je naglasio, simbolizira ne samo susret već i suradnju i zajedništvo na putu dobra.

Karađoz – begova medresa u Mostaru osnovana je davne 1557. godine. Od tada je prošlo već 462 godine i nakon Gazi Husrev begove medrese, druga je najstarija odgojno obrazovna ustanova u Bosni i Hercegovini.

B.net

Related posts

U AUSTRALIJI PRIKUPLJEN NOVAC ZA APARAT ZA TREBINJSKU BOLNICU

Editor

US Soccer Education Denver uspješno okončao humanitarnu akciju pomoći Safetu Hodžiću, prikupljeno 10.034 dolara

Merhamet tokom Ramazana podijelio pomoć vrijednu 872.000 KM

Urednik BiH Info Desk

Leave a Comment