BiH dijaspora

Sarajevski aerodrom: Uhapšen Milan Trišić, deportiran iz SAD-a zbog ratnog zločina na području Bratunca

Po nalogu tužitelja iz Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva Bosne i Hercegovine, nakon deportacije iz SAD, uhapšen je Milan Trišić (1963.)

On je osumnjičen za zločin protiv čovječnosti na području Bratunca 1992. godine.

Kako navode iz Tužilaštva, osumnjičeni je pod istragom Posebnog odjela za ratne zločine i osumnjičen je da je kao pripadnik VRS na području Bratunca, tijekom 1992. godine, počinio zločin protiv čovječnosti nad žrtvama bošnjačke nacionalnosti, koji se odnose na progon, u svezi sa zločinima ubojstva, prisilnog nestanka, nezakonitog zatočenja, mučenja i zlostavljanja, kao i prisilnog preseljenja većeg broja žrtava

”Tijekom istrage, došlo se do saznanja da osumnjičeni živi na području SAD, nakon čega je ostvarena suradnja sa partnerskim institucijama u SAD.  Nakon lišenja slobode, osumnjičeni će biti predat postupajućem tužitelju, koji će ispitati osumnjičenog, te nakon toga odlučiti o daljim aktivnostima u predmetu.

Osumnjičeni je pod istragom zbog kaznenog djela zločina protiv čovječnosti iz članka 172. KZ BiH. Tužiteljstvo BiH poduzima intenzivne aktivnosti na identificiranju, lociranju i procesuiranju osoba osumnjičenih za ratne zločine koji se nalaze u inozemstvu’‘, saopćeno je.

BHDINFODESK

Related posts

Edin Hasanović će opet moderirati dodjelu Njemačke filmske nagrade

Urednik BiH Info Desk

Zvanično: CIK pomjerio izbore za 15. novembar

Urednik BiH Info Desk

Pangea: umrežavanje bh. dijaspore u Njemačkoj

Editor

Leave a Comment