BiH dijaspora

Hanau: Nekoliko hiljada ljudi na dženazi Kurtoviću i Hashemiju

banner

Jučer je u njemačkom gradu Hanauu obavljena dženaza dvojici mladića ubijenim u terorističkom napadu u Hanuu. Brojni građani ovog njemačkog grada, ali i iz drugih dijelova zemlje okupili su da isprate Hamzu Kurtovića, državljanina BiH i Afganistanca Saida Hashemija, mladiće koju su bili drugari od djetinjstva. Time su ispraćene sve žrtve Tobiasa Rathjena, ekstremnog desničara koji je nakon izvršenog masakra u dva shisha bara u ovom gradu 19.02. ove godine ubio i majku pa sebe.

rema procjeni Ajdina Talića iz Vijeća stranaca u gradskom parlamentu Hanaua, na dženazi je bilo između 4.000 i 6.000 ljudi. 
– Roditelji su se dogovori da dženaza bude zajedno jer su se njih dvojica dugo poznavala, zajedno su išli u vrtić i školu i zajedno su otišli na bolji svijet, kazao je za Talić ranije za Oslobođenje.

Svaka zajednica je klanjala džuma-namaz u svojoj džamiji, a dženaze su obavljene na centralnom trgu Marktplatzu. Klanjane su dvije dženaze, jedna nakon druge, a predvodili su ih imam iz bosanskog  i imam iz afganistanskog džemata. Prisutnima se nakon dženaze obratio gradonačelnik Claus Kaminsky i imam iz turskog džemata.

Nakon toga, u gradskoj dvorani je proučena sura Jasin iz Kur’ana za stradale mladiće.

Prema informacijama Oslobođenja, posljednjem ispraćaju su prisustvovali i zvaničnici iz Islamske zajednice kao i dvojica savjetnika iz kabineta predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića.

Kurtović je imao državljanstvo BiH iako je bio treća generacija svoje porodice u Njemačkoj.

Njegov djed je u Hanau došao iz Gomjenice kod Prijedora, a otac Armin ima njemačko državljanstvo. 

. marta će u gradu biti održan centralni skup podrške zajednicama koje je pogodio teroristički napad, a učešće su, među ostalima, najavili predsjednik Njemačke Frank-Walter Steinmeier i kancelarka Angela Merkel.

H.D./MojaBiH

Related posts

KĆERKA FATE ORLOVIĆ SENIJA HODŽIĆ, DOKTORIRALA NA UNIVERZITETU U ATLANTI

Lejla Zukanović iz Chicaga: Nema ljepote do Bosne

Editor

Mersiha Husagić (29): Od izbjeglice do poznate glumice

BHD Info Desk Administrator

Leave a Comment