BiH dijaspora

New York: Pripadnici albanske, bošnjačke i hrvatske zajednice u SAD-u uputili poziv vlastima u Srbiji da procesuirju ratne zločine

banner

U New Yorku su održani protesti sa kojih je vlastima u Srbiji upućen poziv da rasvjetli slučajeve silovanja i ratnih zločina koje su 1990-ih godina na području BiH, Kosova i Hrvatske počinili pripadnici srpskih snaga.

Skup, čiji je organizator Albansko-američka organizacija žena, održan je ispred Generalnog konzulata Srbije u New pod nazivom “Silovanja i ratni zločini koje su počinili Srbi ostali nekažnjeni”.

Pripadnici albanske, bošnjačke i hrvatske zajednice u SAD-u su sa protesta uputili poziv vlastima u Srbiji za procesuiranje osoba odgovornih za desetine hiljada slučajeva silovanja i ratnih zločina počinjenih u periodu od 1991. do 2001. godine.

Na skupu se obratio Mark Gjonaj, američki političar albanskog porijekla i član Vijeća Grada New Yorka, koji je izjavio kako za žrtve rata sukobi na Balkanu nikada nisu prestali.

“Neki možda misle da su na Balkanu završeni ratovi. No, za žrtve silovanja u Bosni, Hrvatskoj i na Kosovu, rat nikada nije prestao. Dvije decenije nakon rata oni se svako jutro bude svjesni činjenice da se oni koji su počinili te strašne zločine još uvijek slobodno kreću”, poručio je Gjonaj.

Podvukao je kako oko 70.000 žrtava silovanja još čeka na pravdu.

“Od srbijanskih vlasti tražimo da hitno poduzme mjere kako bi se kaznili izvršioci ovih strašnih zločina počinjenih pod zastavom te zemlje”, naglasio je Gjonaj.

Na protestima je bila prisutna i Vasfije Karsniqi, koja je žrtva silovanja na Kosovu 1998. godine. Istakla je kako se punih 20 godina bori za pravdu.

“Srbi koji su mene napali kazali su mi da me neće ubiti kako bi mogla osjetiti patnju dok sam živa. Ja danas ne želim da sjedim po strani i trpim svoju bol, već glasno šaljem poruku cijelom svijetu da se zločinci izvedu pred lice pravde”, zaključila je Kasniqi.

Prilikom skupa poduzete su i mjere sigurnosti, a nakon obraćanja grupa se mirno razišla.

Related posts

“Centrotrans” otkazao sve linije prema EU i Crnoj Gori

Urednik BiH Info Desk

Turković: Otvaranje konzulata BiH u Novom Pazaru prilika za unapređenje odnosa

Editor

Ahmed Lindov član Vijeću općine Kvinesdal Norveška: 1. maj ovdje koriste da podsjete da su prava radnika najvažnija za svako društvo

Leave a Comment