BiH dijaspora

Noć Bosne i Hercegovine u Offenbachu: Emotivne poruke o jedinoj domovini

banner

Bila je to još jedna noć, noć koja će mnogima ostati u lijepom i dugom sjećanju, „Noć Bosne i Hercegovine“ u njemačkom gradu Offenbachu.

Skoro 1.800 posjetilaca uživalo je u narodnim igrama folklornih sekcija koje djeluju i rade na području Njemačke, u poeziji, recitaciji učenika Bosanske škole u Frankfurtu, pametnom i lijepom govoru Jovana Divjaka, penzionisanog generala Armije Bosne i Hercegovine i izvršnog direktora fondacije „Obrazovanje gradi Bosnu i Hercegovinu“, u govoru profesora i doktora Kristijana Švarca Šilinga… Publici se obratio i Armin Halitović, načelnik grada Bosanska Krupa, ispred mreže „Pangea“, bh. studenata i akademika govorio je Ahmed Spahić…
Kulturno-umjetnički i zabavni program počeo je intoniranjem himni BiH i Njemačke koje su na veoma neobičan, autističan i originalan način odsvirali na harmonici Elvedin Elo Muhić i na violini Lejla Piljević.
U muzičkom dijelu programa legendarni Halid Bešlić u pratnju njegovog orkestara, velikom hitovima iz njegove dugogodišnje karijere oduševio svakog posjetioca.
I glumac Branko Đurić Đuro također je bio senzacija večeri. Za njim ništa manje nije zaostajala najmlađa učesnica u programu, veoma talentovana dramska glumica Mila Halavać koja je izvela izvrsnu interpretaciju monodrame Josipa Pejakovića „On meni nema Bosne“.
Jednim veoma dirljivim govorom gostima se obratio Christian Schwarz-Schilling, bivši ministar u SR Njemačkoj i bivši visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini koji se u svom govoru osvrnuo na teška vremena u Bosni i Hercegovini. On je ujedno i prenio jednu vrlo važnu i emotivnu poruku da nam je Bosna i Hercegovina naša jedna i jedina domovina.
Sve prisutne goste u sali u ime organizatora i domaćina je pozdravio Ismet Šahurić, predsjednik kulturne manifestacije Noć Bosne i Hercegovine.
Ostaju nam iskrene zahvale našim cjenjenim i uvaženim privrednicima i sponzorima koji su nas kao i svake godine podržali u našoj organizaciji. Jedno veliko hvala ide svim našim dragim gostima Noći Bosne i Hercegovine, radnim timovima, vrijedim majkama i svima drugima, koji su na bilo koji način doprinijeli uspješnoj i nezaboravnoj realizaciji Noći Bosne i Hercegovine 2019! I naravno sve ovo neije moglo da prođe bez naših voditelja izvanrednih Ajle Muhić i Fikreta Hodžića. Jedno veliko i ogromno hvala upućujemo našem generalnom medijskom pokrovitelju Hayat TV. Riječi zahvale idu i našim poslovnim partnerima Stadthalle Offenbach, kao i Business portalu Adresar.org. Vidimo se opet iduće godine na našoj i vašoj Noći Bosne i Hercegovine 2020. – rekao je Ismet Šahurić.
U kulturnom dijelu programa učestvovali su članovi Kulturno umjetničkog društva “Zlatni Ljiljani” iz Mannheima, Bošnjačko Kulturna Zajednica “Behar” iz Gießena i Wetzlara, Kulturno Sportska Zajednica “Bosna i Hercegovina 1994” iz Hanaua, te Njemačko-Bosansko-Hercegovačkog Kulturno Udruženje “Sevdah – Frankfurt na Majn.

Piše: BATO ŠIŠIĆ

 

Related posts

Narednog mjeseca povratak nekih linija na Aerodromu Sarajevo

BHD Info Desk Administrator

Dizajneri iz BiH koji su postali zvijezde autoindustrije

BHD Info Desk Administrator

(Video) BOSANAC IZ AUSTRIJE RASTURIO U SUPERTALENTU: Od Donalda Trumpa do Milana Bandića

BHD Info Desk Administrator

Leave a Comment