BiH dijaspora

Noć Bosne i Hercegovine u Offenbachu: Emotivne poruke o jedinoj domovini

banner

Bila je to još jedna noć, noć koja će mnogima ostati u lijepom i dugom sjećanju, „Noć Bosne i Hercegovine“ u njemačkom gradu Offenbachu.

Skoro 1.800 posjetilaca uživalo je u narodnim igrama folklornih sekcija koje djeluju i rade na području Njemačke, u poeziji, recitaciji učenika Bosanske škole u Frankfurtu, pametnom i lijepom govoru Jovana Divjaka, penzionisanog generala Armije Bosne i Hercegovine i izvršnog direktora fondacije „Obrazovanje gradi Bosnu i Hercegovinu“, u govoru profesora i doktora Kristijana Švarca Šilinga… Publici se obratio i Armin Halitović, načelnik grada Bosanska Krupa, ispred mreže „Pangea“, bh. studenata i akademika govorio je Ahmed Spahić…
Kulturno-umjetnički i zabavni program počeo je intoniranjem himni BiH i Njemačke koje su na veoma neobičan, autističan i originalan način odsvirali na harmonici Elvedin Elo Muhić i na violini Lejla Piljević.
U muzičkom dijelu programa legendarni Halid Bešlić u pratnju njegovog orkestara, velikom hitovima iz njegove dugogodišnje karijere oduševio svakog posjetioca.
I glumac Branko Đurić Đuro također je bio senzacija večeri. Za njim ništa manje nije zaostajala najmlađa učesnica u programu, veoma talentovana dramska glumica Mila Halavać koja je izvela izvrsnu interpretaciju monodrame Josipa Pejakovića „On meni nema Bosne“.
Jednim veoma dirljivim govorom gostima se obratio Christian Schwarz-Schilling, bivši ministar u SR Njemačkoj i bivši visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini koji se u svom govoru osvrnuo na teška vremena u Bosni i Hercegovini. On je ujedno i prenio jednu vrlo važnu i emotivnu poruku da nam je Bosna i Hercegovina naša jedna i jedina domovina.
Sve prisutne goste u sali u ime organizatora i domaćina je pozdravio Ismet Šahurić, predsjednik kulturne manifestacije Noć Bosne i Hercegovine.
Ostaju nam iskrene zahvale našim cjenjenim i uvaženim privrednicima i sponzorima koji su nas kao i svake godine podržali u našoj organizaciji. Jedno veliko hvala ide svim našim dragim gostima Noći Bosne i Hercegovine, radnim timovima, vrijedim majkama i svima drugima, koji su na bilo koji način doprinijeli uspješnoj i nezaboravnoj realizaciji Noći Bosne i Hercegovine 2019! I naravno sve ovo neije moglo da prođe bez naših voditelja izvanrednih Ajle Muhić i Fikreta Hodžića. Jedno veliko i ogromno hvala upućujemo našem generalnom medijskom pokrovitelju Hayat TV. Riječi zahvale idu i našim poslovnim partnerima Stadthalle Offenbach, kao i Business portalu Adresar.org. Vidimo se opet iduće godine na našoj i vašoj Noći Bosne i Hercegovine 2020. – rekao je Ismet Šahurić.
U kulturnom dijelu programa učestvovali su članovi Kulturno umjetničkog društva “Zlatni Ljiljani” iz Mannheima, Bošnjačko Kulturna Zajednica “Behar” iz Gießena i Wetzlara, Kulturno Sportska Zajednica “Bosna i Hercegovina 1994” iz Hanaua, te Njemačko-Bosansko-Hercegovačkog Kulturno Udruženje “Sevdah – Frankfurt na Majn.

Piše: BATO ŠIŠIĆ

 

Related posts

SABOR IZ U BIH ODLUČIO: DR. SABAHUDIN EF. ĆEMAN NOVI MUFTIJU SJEVERNE AMERIKE A JASMIN EF. BEKRIĆ AUSTRALIJE

Institut za istraživanje genocida Kanada pisao UN-u: Spriječite novi genocid u BiH

Editor

Šaban Osmanović iz Bosanske Gradiške: Ženio se devet puta, ima djecu od Švedske do Amerike

Leave a Comment