BiH dijaspora

Bijeli golub ponovo (ne) leti 74/ 205: KOLUMNE, KORONA I KORNERI

banner

Klimatske promjene, poplave, požari, zemljotresi- najnovije virus koji hara. KKK i nevjerovatna koicidencija. Moglo dodati i četvrto, kojim počinje k i j a m e t. Kao najava ili upozorenje kud sve navodi.

Oko pandemije sveopšta je raspamećenost, i globalno i pojedinačno. I „navikavanje“ šta nas je snašlo. Novi danak koji valja platiti. A neko ovako, neko onako se nosi. Možes tugovati za „boljim vremenima“, lajati na zvijezde, možeš „pozitivno“ razmišljati do prve prepreke, bezveze smijati, naći pogodnog i istresti sva svoja nezadovoljstva- kako kome je lakše.

ČEKANJE LIČNE I PASOŠA: U (in)direktnoj vezi sa virusom da pamet stane šta je zapalo zadnjih mjeseci. Pogotovo kada je „dosoljeno“ odakle se najmanje nadao. Na sve to nedavno zanijemio na aerodromu- ne dadoše u avion! Obično u teškim situacijama velim: nema šta crnje desiti nama iz etnički očišćenih gradova- samo se okrenuo. I, vjerovatno, premašene sve granice da se ne načini nerazuman potez.

Onda čekanje. Prvo da stigne lična karta iz Bosne, kao „uslov“ da se krene. Hvala Samiru Mulaosmanoviću Bagiju. Preko glave u poslu i jedva našao. Već na moga „savjetnika“ Esada Canića, koji je u Tuzli preuzeo, uvijek mogu pouzdati. Onda baš i nije trebalo da odulji pošta sa produženim pasošem iz Štokholma. A poznato kako se Švedska „odredila“ spram virusa. Kojekuda „distanca“ i mnogo lakše trpiti. Pa i radi „širina“ na sve strane, velikog izbora gdje otići u prirodu. O otvorenim sportskim terenima dovoljno da se u Örebru ne mogu izbrojati.

VJEŽBE I KORNERI: Ni u primisli kljukanje „sertalinima“. Jutro- zna se, Tibetanske vjezbe, biciklo podrazumijeva, a popodne „trening“ kornera. S početka je skraćeni naspram „normalnog“ bio u velikoj prednosti- zadnji rezultat ublizu izjednačen, 5:4. Ovisilo od vjetra i kako zavrnuti „felšom“. Pa će naumpasti Blaž Slišković. Ne tako davno u nekoj emisiji da mu je pasija usisavanje i po dva puta sedmično. Znači i to pomaže! Nekada je bio dobar (i) u kornerima, ali daleko je Mostar. Prošao glavom Fuad Mulahasanović Lica. Nismo se vidjeli još od srednjoškolskih klupa. Ne sjećam da je ikada izvodio kornere i vjerujem da bih dobro prošao. Valja javiti Husi Efendiću neka ga nadje pa ako je „horan“ na Tušnju ispucamo i ko prije do deset…

P.S.                                                                                                                              

Da, drugi i treći fotos… Napokon u subotu stigao. Kakva god je, dobro je imati svoju zemlju.   

Dobro je imati svoju zemlju/ Foto: S.H.
Pogled/Foto: S.H.

Objave u funkciji regionalnog projekta u osnivanju DaBudeBolje&GljivaMira paralelno prenose Fb- grupa BIH DIJASPORA INFODESK, portal BHDINFODESK i šalje na više mejl adresa.

Piše: Sead Hambiralović

Related posts

IGK: Pozivamo Visokog predstavnika da svoje riječi vezane za obilježavanje 9. januara pretoči u djelo

Urednik BiH Info Desk

Francuska: Sarajka u Lyonu poziva na solidarnost s izbjeglicama pristiglim iz Ukrajine

Editor

Boston: Prigodnim programom obilježena 10. godišnjica organiziranog djelovanja Bošnjačka

Leave a Comment