Moj stav

IGK: Umjesto navedenog sramnog suđenja Huseinu Mujanoviću pozivamo Srbiju da izruči osuđenog ratnog zločinca Novaka Đukića

banner

Institut za istraživanje genocida Kanada {IGK} izricanje sramne presude Huseinu Mujanoviću u mjesecu kada se obilježava 25. godišnjica od genocida u Srebrenici ocjenjuje kao jasan znak nastavka agresije na državu Bosnu i Hercegovinu, ovoga puta na njen pravosudni sistem, sa osnovnim ciljem revizije sudskih, naučno istraživačkih, historijskih i političko pravnih činjenica o največem zločinu poslije holokausta u Evropi, genocidu u Srebrenici.

Potpuno je nemoralno da Republika Srbija koja je izvršila agresiju na Republiku Bosnu i Hercegovinu i koja je presudom Međunarodnog suda pravde okrivljena za ne poštovanje Konvencije o genocidu, upotrebom navodnih sudskih procesa kontinuirano širi strah kod građana Bosne i Hercegovine ako pređu granicu samo zato što su bili pripadnici Armije Republike Bosne i Hercegovine. Umjesto navedenog sramnog suđenja pozivamo Republiku Srbiju da izruči Novaka Đukića, osuđenog ratnog zločinca, krivog za smrt Tuzlanske mladosti, te da onemogući da joj osuđeni ratni zločinci učestvuju na izborima. Pozivamo Tužilaštvo Bosne i Hercegovine i Ministarstvo pravde Bosne i Hercegovine da odmah reaguju traženjem poštovanja sporazuma dvije države. Istovremeno pozivamo Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine da pozove ambasadora Republike Srbije u Bosni i Hercegovini i uruči notu nezadovoljstva svih građana BiH zbog brutalne političke zloupotrebe pravosudnih organa i kontinuiranog narušavanja pravnog i političkog integriteta države Bosne i Hercegovine.

Pravno je potpuno neodrživo da Srbija uopće procesuira zločine koji su navodno počinjeni na teritoriji Bosne i Hercegovine. Takve navodne inkriminacije mogu procesuirati samo pravosudne institucije Bosne i Hercegovine, ili međunarodne pravosudne institucije. Srbijanski zakon na osnovu kojeg beogradski sud progoni Huseina Mujanovića, jednako kao i Osmana Osmanovića i ranije Iliju Jurišića, predstavlja pokušaj grubog ataka na pravosudni suverenitet države Bosne i Hercegovine i napad na njenu samostalnost, suverenost i državnost.

Pozivamo Republiku Srbiju da se suoči sa historijskom činjenicom da je izvršila agresiju na Republiku Bosnu i Hercegovinu i da prizna da nije postupala u skladu sa Konvencijom o genocidu. To bi bio minimum za početak izgradnje boljih državnih odnosa dvije susjedne države.

Institut za istraživanje genocida Kanada

Related posts

(VIDEO) KO TO IZ BIH OPTUŽUJE DIJASPORU ZA TERORIZAM, DEZERTERSTVO I JEZIK MRŽNJE?

Urednik BiH Info Desk

DW, NDR, WDR, SZ otkriva: Kina zatvara Ujgure u logore samo zato što su muslimani

Editor

KO SU GARANTI A KO SVJEDOCI DEJTONSKOG MIROVNOG SPORAZUMA???

Urednik BiH Info Desk

Leave a Comment