Moj stav

Selite na rad u Švedsku: ovo su dokumenti koji vam trebaju za legalan boravak u zemlji

Švedska je jedna od najpopularnijih destinacija kada je u pitanju traženje poslova u inostranstvu. Ova država ima jedinstven socijalni i ekonomski sistem, koji osigurava siguran i kvalitetan život svim građanima, kako onima koji tamo žive, tako i onima koji dolaze u nju.

Uobičajeno radno vrijeme je oko 7,5 sati dnevno, ali je uz nadoknadu moguće raditi i prekovremeno. Plaća se dobiva jednom mjesečno, a godišnje ima 30 dana odmora. Prosječna plaća je oko 2.500 eura.

Ako želite raditi i živite u Švedskoj, prvo se morate informirati što vam je sve potrebno od dokumentacije, i koje uslove trebate ispuniti.

Prije nego što odete u bilo koju zemlju poželjno je da znate jezik, koji se tamo govori. U Švedskoj se na poslu uglavnom koristi švedski, ali i engleski jezik, koji je dovoljan za većinu radnih mjesta. Naravno možete ići i na neki kurs švedskog jezika, kako biste olakšali život i rad u toj zemlji, i bili u prednosti u odnosu na ostale radnike.

Da biste dobili radnu dozvolu, prvo morate imati radni poziv. Najbolje bi bilo da imate nekog tamo, tko bi vam našao firmu i pristojnu poslovnu ponudu. Ako nemate nikog, onda redovito pratite poslovne ponude na evropskoj bazi podataka Eures database.

Građani zemalja koje nisu članice EU, gledaju samo oglase koji su stariji od deset dana. Pored evropske baze podataka, možete pregledati i Strepsone.seMetrojobb.se i Jobbsafari.se.

Da biste dobili radnu dozvolu, morate prvo dobiti radni poziv. Radna dozvola treba biti odobrena prije nego što otputujete u Švedsku. Ako ćete biti zaposleni kraće od tri mjeseca, možda će vam trebati i viza.

Podnošenje zahtjeva za radnu dozvolu može se obaviti preko internet stranice švedskog Zavoda za migracije  https://www.migrationsverket.se/English/Private-individuals/Working-in-Sweden.html Preporuča se da odmah podnijeti zahtjev za radnu, ali i boravišnu dozvolu vaših članova obitelji.

Ako zahtjev podnosite elektronskim putem, dokumentaciju ćete priložiti putem interneta.

Ako zahtjev podnosite osobno – https://www.migrationsverket.se/English/Private-individuals/Working-in-Sweden/Employed/How-to-apply/Forms.html

Postoje različiti formulari za razne tipove radne dozvole. Kopije stranica vašeg pasoša u kojima se vide vaši osobni podaci, datum isteka putne isprave, i eventualna boravišna dozvola u nekoj drugoj zemlji koja nije vaša domovina. Radni poziv, izjava od sindikata i druga dokumentacija koju ste dobili od vašeg poslodavca.

Ako vam je radna dozvola odobrena na razdoblje dulje od tri mjeseca, dobit ćete i boravišnu karticu. Kartica je dokaz da imate boravišnu dozvolu. U tu svrhu treba da se fotografirate i ostavite otiske prstiju u ambasadi. To možete učiniti dok čekate na odluku ili nakon što stigne odluka. Kartica se proizvodi u Švedskoj i može proći i do četiri sedmice prije no što kartica konačno stigne u ambasadu.

Dokumenta koja su vam potrebna za online prijavu: fotokopije pasoša, pismene ponude koju je potpisao vaš poslodavac, potvrde da ste platili taksu, koju plaćate putem interneta. I potrebne su vam dvije fotografija veličine kao za pasoš. Elektronska aplikacija za podnošenje zahtjeva  https://www.migrationsverket.se/4.2bbf7de914c17a2ed261974.html

Ako članovi vaše porodice idu s vama, popunjavanje formulara možete naći ovdje, Obrazac za članove familije http://www.migrationsverket.se/download/18.5e83388f141c129ba63110a2/1485556216813/atmedsokande_133011_en.pdf

Ako podnosite zahtjev u ambasadi: pasoš i pismena ponuda za zaposlenje, kao i dokumenta članova vaše obitelji, koji žele ići s vama. Taksu plaćate na licu mjesta.

Zahtjev za radnu i boravišnu dozvolu se podnosi online, iu roku od 15 radnih dana saznat ćete odluku, koju je donio švedski Zavod za migracije. Ako podnosite zahtjev pismeno u papirnoj formi u ambasadi ili konzulatu, odgovor ćete dobiti za 7-10 mjeseci.

Za deficitarna zanimanja za kojima postoji velika potražnja u Švedskoj navedena su na listi koja se redovito dopunjava:

Medicinske sestre i liječnici, stomatolozi, knjigovođe, kuhari, pekari, moleri, građevinski tehničari i inženjeri, elektroinženjeri IT sektor.

Koje su još profesije tražene, pogledajte http://www.swedenabroad.com/sr-Latn-RS/Embassies/Belgrad/Raditi-i-iveti-u-vedskoj/Raditi-u-vedskoj/Lista-profesija-za-kojima-postoji-velika-potranja/

Kad vam jave da je zahtjev odobren, odmah možete odputovati u Švedsku, istovremeno će vam biti odobrena i boravišna dozvola. Pri ulasku u ovu zemlju, treba odmah otići do kancelarije Zavoda za migracije, i sebi osigurajte boravišnu karticu.

BHDINFODESK

 

Related posts

Brisel: Dan OS BiH obilježen u sjedištu NATO-a

BILL GATES: “Bez vakcine, život se neće vratiti u normalu”

Urednik BiH Info Desk

Najveća izlaznost u zadnjih 120 godina: Joe Biden – 46. Predsjednik SAD

Urednik BiH Info Desk

Leave a Comment