Društvo

Njemačka fondacija Heinrich Böll sutra će objavit opsežni dosje o negiranju genocida u Srebrenici

Memorijalni centar Srebrenica i Fondacija Heinrich Böll (HBS) danas su predstavili prijevod Izvještaja o negiranju genocida u Srebrenici, koji se bavi istraživanjem slučajeva negiranja genocida i narativima ekstremne desnice u zemlji, regiji i svijetu, a koji na sistemski način negiraju zločin genocida, minimiziraju njegove žrtve i slave njegove počinioce kao heroje.

Ova saradnja je dio šireg kruga aktivnosti HBS-a koji se tiču obilježavanja 25. godišnjice genocida u Srebrenici, koja je odlučila dodati i druge aktivnosti.

“Povijest zločina od samog početka je i povijest negiranja i obmanjivanja. Prikrivanje djela ciljanim iskopavanjem i ponovnim zatrpavanjem mrtvih je pri tome okrutan detalj genocida koji dovodi do toga da se danas još uvijek traga za posmrtnim ostacima više od 1.000 ljudi. Poricanje se odvija uporedo s glorificiranjem djela i počinitelja – a oboje priprema mentalno tlo za novo nasilje. S obzirom na to da je međunarodna zajednica zakazala 1995. godine, teško je podnijeti nedostatak međunarodnog interesa za bavljenje genocidom – i istovremeno opasno. Srebrenički genocid u budućnosti mora zauzeti svoje mjesto u evropskoj kulturi sjećanja. Evropa bi trebala pokazati da je u svakom trenutku spremna odbraniti civilizacijska i ljudska prava od onih koji ih gaze”, kazala je Marion Kraske, direktorica Ureda Fondacije Heinrich Böll za Bosnu i Hercegovinu, Albaniju i Sjevernu Makedoniju.

“Izuzetno cijenimo doprinos Fondacije Heinrich Böll u promociji vladavine prava i zaštite ljudskih prava u Bosni i Hercegovini. Ono što je posebno važno na tom putu jeste činjenica da HBS prepoznaje aktivnosti negiranja genocida kao udar na vrijednosti slobode i ljudskih prava te zbog toga, i kod nas, ali i u Njemačkoj, aktivno rade na dijalogu i borbi protiv govora mržnje, islamofobije, ali i politika koje
na neke znatno ‘sofisticiranije’ načine negiraju genocid u Srebrenici. Mi želimo da Izvještaj o negiranju genocida u Srebrenici bude dokument koji će izlaziti svake godine, te na taj način pratite trendove i politike koje stoje iza onih koji omalovažavaju žrtve genocida. Na tom putu, izuzetno je važno da usvajamo međunarodno priznatu metodologiju istraživačkog rada, kako bismo stekli kredibilitet i ostali ili postali adresa kojoj se obraćaju istraživači. Druga važna stvar je da priča koju pričamo bude ispričana na što je više jezika moguće. Snaga institucije, snaga jedne borbe, mjeri se i kapacitetom da svoju priču i ono što znamo prenesemo cijelom svijetu. Uz ovaj prijevod i ovakve oblike saradnje, nadam se da smo na korak bliže tom cilju”, zaključio je direktor Memorijalnog centra Srebrenica Emir Suljagić.

Fondacija Heinrich Böll u povodu obilježavanja godišnjice objavit će opsežni dosje 8. jula na svojoj web-stranici, s brojnim audiovizualnim elementima u znak sjećanja na Srebrenicu, kako bi se suprotstavili zaboravu, poricanju i manipulaciji.

Memorijalni centar Srebrenica

Related posts

Bijeli golub ponovo (ne)leti 20/205 TURISTIČKE (NE)MOGUĆNOSTI ZVORNIKA

Njemački mediji/ Nasilje nad izbjeglicama na Balkanskoj ruti: Smijali su se dok su nas tukli

Editor

Bihać: Krvavi sukob migranata ubijene dvije osobe, 18 povrijeđenih

BHD Info Desk Administrator

Leave a Comment