BiH dijaspora

Stuttgart: Sevdah i sofru Zikrete Lihović cijene i Nijemci

banner

Zove se Zikreta Lihović. Kad je iz svoje Bosne i svog Kaknja krenula u svijet, ponijela je naum da sačuva sve lijepe običaje i obilježja domovine. Mukotrpnim radom izborila se za uspješnu Bosanku u svijetu.

U Njemačkoj, u Stuttgartu je otvorila lokal (Böheimstr. 51) od koga je napravila pravo bosansko gnijezdo. Sve je u stilu i znakovima Bosne. Sevdah i sofra Zikrete Lihović u Stuttgartu su zahvaljujući njenoj upornosti postali veoma poznati, a veoma ga cijene i Nijemci.

– Nekad je bilo teško i zamisliti bosansku muslimansku porodicu koja nije posjedovala sofru kao dio kuhinjskog namještaja na kojem se ručavalo, i koja nije priređivala “sofru” (sobet) povodom ramazana ili nekog porodičnog veselja. Riječ “sofra” u bosanskom jeziku ima višestruko značenje. Pod “sofrom” se podrazumijeva sto za ručavanje, međutim, naziv sofra se upotrebljava i za trpezu, za porodično, ramazansko ili okupljanje iz nekog drugog razloga, povodom čega se priređuje ručak ili večera (sofra). Okupljanje povodom obilježavanja nekog događaja na kojem se obavezno priređuje bogata trpeza (sofra). Ima li išta ljepše od opojnog mirisa pripremljenih bosanskih specijaliteta u vidu raznih čorbi, sarmi, bosanskih lonaca, tufahija, raznih pita i sogan dolmi te brdara i hurmašica koje su nam pripremale naše majke, supruge ili sestre. Vrijeme čini svoje i “sofre” polako gube bitku s modernim stolovima koji im preotimaju mjesto i funkiju, te polako postaju dio tradicije i lijepog sjećanja. Moja želja je bila da sačuvam simbol jednog vremena u kojem su se okupljale kompletne porodice održavajući porodične veze i vrijednosti. Zajedništvo nam je i danas veoma potrebno. Uz sofru ide i naše blago – sevdah! Moja želja je da sevdah i sofra žive i među nama koji smo daleko od svoje domovine. Drago mi je da je sve više onih kojima se to dopada, kaže Zikreta Lihović, vlasnica popularne aščinice Ziki u Stuttgartu, koja, bar, dva puta godišnje organizuje i večeri sevdaha u glavnom gradu Baden-Württemberga.

Haris Halilović

 

Related posts

Zbog ljubavi je otišla u Dalmaciju, sada muralima krasi zidove gradića na moru

Editor

Admir Muratović, prvi hafiz Kur’ana rođen u Sloveniji

Editor

Banjalučani u Švedskoj vode jednu od najuspješnijih marketing kompanija za online kockanje

Leave a Comment