Društvo Najčitanije Zdravlje

Redovno konzumiranje kafe popravlja raspoloženje, memoriju i smanjuje rizik od raka

banner
Postoji mnogo špekulacija, istraživanja i teorija o tome kakav efekat kafa izaziva u čovjekovom organizmu.

Neki tvrde da im ne prija, dok nekima odlično pomaže u svakodnevnici. Nova istraživanja dokazuju da svakodnevno konzumiranje kafe ima brojne benefite za zdravlje.

Kafa je otkrivena kada je jedan pastir u Etiopiji vidio kako njegove koze jedu bobice zbog kojih su nevjerovatno energične tokom cijelog dana. Od tada se industrija kafe razvijala velikom brzinom, a ovaj izvorno crni napitak sada postoji u mnogim formama i kombinacijama.

Umjerena konzumacija podrazumijeva tri do pet šolja kafe na dan, te može smanjiti smrtnost različitih uzroka. Smanjuje rizik razvoja dijabetesa tipa 2, Parkinsonove bolesti, demencije, ciroze jetre i pojedinih vrsta karcinoma, uključujući rak jetre i endometrija. Ona nam, na neki način, omogućava da živimo duže, a potrebno ju je konzumirati crnu s kofeinom, bez šećera.

Kofein koji konzumirate direktno je povezan sa mozgom, zbog čega bi se vaše raspoloženje moglo popraviti. On pomaže u koncentraciji i općenitog raspoloženja, te stručnjaci tvrde kako kafa snižava stopu samobistava i posljedice depresije.

Vaša memorija postaje veća i dugotrajnija, zbog utjecaja kafe na memoriju i pažnju. Stručnjaci također dodaju kako sportisti mogu imati velike koristi od kafe, jer je prirodni kofein povezan s boljim fizičkim radom.

Međutim, važno je da zapamtite da, ukoliko pretjerate, možete narušiti dnevnu rutinu. Posljedice su nemir, napadi panike, nesanica ili poremećen san. Također je moguće razviti ovisnost o kofeinu. Najčešći simptom ovisnosti je glavobolja, tako da je dnevne doze kafe potrebno pažljivo prilagoditi sebi i svom metabolizmu.

BHDINFODESK

Related posts

Advokat Ifet Feraget: Sada se mora provesti ozbiljna istraga o ubistvu Dženana i otkriti ko je zataškavao

Editor

Crni dani novinarstva / Saopćenje za javnost portala Radiosarajevo.ba

BHD Info Desk Administrator

Šta je zdravije jutarnje ili večernje tuširanje?

Editor

Leave a Comment