Moj stav

Slobodan Vasković: BiH ide u NATO

Prihvatanjem ovog dokumenta, član Predsjedništva BiH Milorad Dodik pristao je da poštuje državne obaveze BiH, koje se tiču puta ka NATO, a koje je derogirao više od godinu dana.

BiH ide u NATO, najkraće je moguće objašnjenje iznenadnog obrta na političkoj sceni do kojeg je došlo nakon što je Predsjedništvo BiH usaglasilo dokument “Program reformi BiH”, koji će biti poslan u sjedište Alijanse u Briselu, dan nakon što Zoran Tegeltija bude potvrđen kao predsjedavajući Savjeta ministara u Predstavničkom domu BiH.

Prema mojim izvorima, u navedenom dokumentu (drugo ime za ANP) nema ni riječi o vojnoj neutralnosti Republike Srpske, što, praktično, znači da je Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH iz RS, odustao od te Rezolucije izglasane u parlamentu entiteta.

Dodik je javnosti upriličio nevjerovatan, rijetko viđen,  politički zaokret, jer je, koliko juče, tvrdio da RS nikada neće odustati od vojne neutralnosti, da nikakav dokument ni pod kakvim imenom (ANP ili neko drugo ime) neće biti poslan u Alijansu, da bi 19.11.2019. godine, nakon sastanka sa ambasadorima Kvinte (SAD, Francuska, Njemačka, Italija, Velika Britanija) i šefom delegacije EU, na sjednici Predsjedništva prihvatio “Program reformi za BiH”, samim tim i put BiH u NATO.

U dokumentu koji će biti proslijeđen NATO savezu postoji poglavlje “Reforma odbrane”. Reforma odbrane je u potpunosti preuzeta iz ANP-a i vršiće se u skladu sa NATO standardima.

Samim tim može se zaključiti da slanje tog dokumenta znači i  aktivaciju MAP-a, čim dokument bude proslijeđen u sjedište NATO, jer je njegov tekst usaglašen sa tim Savezom.

Dokument će proslijediti predsjedavajući Predsjedništva BiH Stalnoj misiji BiH pri NATO, a potom će iz Stalne misije on biti poslan u NATO.

Prihvatanjem ovog dokumenta, član Predsjedništva BiH Milorad Dodik pristao je da poštuje državne obaveze BiH, koje se tiču puta ka NATO, a koje je derogirao više od godinu dana.

Dodik je ovaj dokument odbio 15.11.o.g., da bi ga prihvatio 19.11.

Piše: Slobodan Vasković

 

BHDINFODESK

Related posts

PROSLAVA DANA RS POD POKROVITELJSTVOM MEĐUNARODNE ZAJEDNICE

HMA Matthew Field: Nisam vidio evidenciju da je neko iz Vlade BiH zvanično tražio ukidanje britanskih viza za bh. građane

BHD Info Desk Administrator

Radomiru Šušnjaru 20 godina zatvora zbog “žive lomače“ u Višegradu

Editor

Leave a Comment