Moj stav Najčitanije

Otvoreno pismo “KLUBA 100 – PLUS”: Gospodine Inzko upalite svjetlo – zabranite negiranje genocida!

banner

Otvoreno pismo “KLUBA 100 – PLUS” visokom predstavniku Međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Valentinu Inzku


UPALITE SVJETLO – ZABRANITE NEGIRANJE GENOCIDA!

Gospodine Inzko,
danas je 12. septembar 2020. godine, tačno tri mjeseca od kada Vam je uručena “Peticija 8372”, od građanske inicijative “KLUB 100 – PLUS”, kojom se od Vas kao glavnog predstavnika Međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini traži da primijenite Bonske ovlasti i da, po hitnom postupku, a najkasnije do 11. jula 2020. godine nametnete Zakon o zabrani negiranja genocida u Bosni i Hercegovini.

Uvaženi visoki predstavniče Inzko,
uvažavajući Vašu poziciju visokog predstavnika Međunarodne zajednice u našoj domovini, uvažavajući sve napore i stremljenja Međunarodne zajednice da u svijetu vlada mir i pravednost, da su napori koje ista čini u Bosni i Hercegovini ispravni i usmjereni na obezbjeđivanje uslova u kojima će se poštivati osnovna ljudska prava svakog čovjeka, svakog/e njenog/e građanina/ke, ma kako se on/a zvao/la, a uzimajući u obzir ovlasti koje imate u provođenju Dejtonskog sporazuma. Prije tri mjeseca obratili smo vam se inicijativom i peticijom “Peticija 8372” (građanska inicijativa “KLUBA 100 Plus”), sa zahtjevom da, shodno svojim ovlaštenjima, nametnete Zakon o zabrani negiranja genocida u Bosni i Hercegovini.

Uvaženi visoki predstavniče Inzko,
naša inicijativa i naš zahtjev nije ništa drugo do traženje od Vas da svim građanima/kama BiH, pripadnicima/ama svih naroda koji žive na njenoj teritoriji, omogućite življenje na principima Povelje UN-a, što je u doba u kome živimo degutantno, ali potrebno.

Uvaženi visoki predstavniče Inzko,
90 dana je puno, a više od 25 godina, od kada je u BiH izvršen genocid, previše vremena, previše tuge, bola i plača onih koji su izgubili najdraže, previše nepravde za svakog normalnog čovjeka na svijetu i nimalo logike da, još uvijek postoje oni koji negiraju genocid, oni koji veličaju ratne zločince, među kojima ima i bh. zvaničnika, onih u vlasti u BiH, zemlji u kojoj ste vi Visoki predstavnik Međunarodne zajednice!

Uvaženi visoki predstavniče Inzko,
mi ne možemo, nećemo da vjerujemo da se osjećate dobro kad putujući po prelijepoj BiH naiđete na ulice i škole koje nose nazive osuđenih ratnih zločinaca. Ne možemo i nećemo da vjerujemo da je budućnost Evrope i naše domovine koja je u istoj toj Evropi tako crna.

Uvaženi visoki predstavniče Inzko,
mi znamo koliko je komplikovana situacija u BiH, znamo s kojim se sve Vi izazovima suočavate, ali vjerujemo da dodatnim naporima Vas i Međunarodne zajednice, BiH može veoma brzo postati primjer dobrog suživota, a ne zemlja ljudi kojima je najveća želja da napuste njene granice.

Uvaženi visoki predstavniče Inzko,
apelujemo na vas da u BiH promovišete i uvodite prave vrijednosti savremenog svijeta, da ne budete dio onih koji bi od tako lijepe i bogate zemlje, zarad sopstvenih interesa napravili – i prave tamni vilajet, ne prezajući niti od Božijih, a niti državnih zakona i pravila.
Bosna i Hercegovina dugo čeka pravdu, prosperitet i povjerenje građana/ki. Jedna od stvari koju je neophodno na tom putu napraviti je i donošenje Zakona o zabrani negiranja genocida. Od Vas, i ovaj put tražimo da, bez odlaganja, nametnete Zakon o zabrani negiranja genocida, holokausta i veličanja ratnih zločina i zločinaca. Negiranje genocida, veličanje ratnih zločina i zločinaca, dio je smišljene politike rušenja države Bosne i Hercegovine, sijanje straha među njenim građanima/kama i prijetnja novim genocidom. Donošenje spomenutog zakona, preduslov je svakog demokratskog prosperiteta Bosne i Hercegovine.


S poštovanjem,
„KLUB 100-PLUS“ / Birminghama 12.09.2020.


Da ova peticija ne bi doživjela “KULT ZABORAVA”, građanska inicijativa “KLUB 100 – PLUS” će sve dok ne nametnete ovaj zakon, svakog 12. u mjesecu podsjećati Vas i Vaše nadređene iz međunarodne zajednice, na sva Vaša i njihova mnogobrojna neispunjena obećanja.
Građansku inicijativu “KLUB 100 – PLUS” za sada čini 131 građanin/ka i prijatelji/ce Bosne i Hercegovine iz 27 zemalja.

BHDINFODESK

Related posts

ZAGONETAN KOMPROMIS BH PREDSJEDNIŠTVA

Editor

Bisera Turković: Diplomatija je elitno zanimanje, a ne uhljebljenje!

Editor

Zijad Švrakić specijalni gost desetog jubilarnog Balkan Soccer Campa

Editor

Leave a Comment