BiH dijaspora

Stuttgart: Domovini s ljubavlju

banner

Povodom 25. novembra – Dana državnosti Bosne i Hercegovine, u subotu, 23.11.2019. godine, u Stuttgartu će se održati manifestacija Domovini s ljubavlju koju organizuju članovi KUD-a „Mladi biseri“.

Za ovogodišnje obilježavanje Dana državnosti Bosne i Hercegovine i svoj 11-i rođendan članovi „Mladih bisera“ pripremaju bogat kulturno-zabavni program u kome će, osim organizatora i domaćina učestvovati poznati bh. književnici iz dijaspore, među kojima i Mina Imširović iz Augsburga i Aida Đulić iz Rottenburga i polaznici bosanskih škola iz Baden-Wurtemberga, a u zabavnom dijelu programa nastupat će: Safet Bešo, Osman Omerović i specijalna gošća, popularna bosanska pjevačica Selma Bajrami.

Ove godine članovi KUD-a “Mladi biseri” iz Stuttgarta obilježavaju 11 godina uspješnog rada i djelovanja. „Mladi biseri“ važe za jedno od najaktivnijih kulturno-umjetničkih društava u Njemačkoj. Svake godine organizuju najmanje dvije manifestacije posvećene domovini – Bosni i Hercegovini, koje su uvijek dobro posjećene, redovan su učesnik smotre KUD-a koje organizuje grad Stuttgart, a čest su gost i na manifestacijama drugih kulturno-umjetničkih društava.

– Osnovani smo i počeli sa radom 2008. godine. U proteklih 11 godina, svake godine, u martu i novembru, organizovali smo manifestacije povodom Dana nezavisnosti i Dana državnosti BiH za koje se uvijek tražila karta više. Cilj nam je bio i ostao njegovanje kulture, običaja i folklornog stvaralaštva naroda Bosne i Hercegovine koje smo prezentovali na manifestacijama kojima smo obilježavali značajne datume iz historije naše domovine. Na svim našim manifestacijama u goste smo pozivali i druga kulturno-umjetnička društva, a i sami smo nastupali širom Njemačke, u Austriji, Švicarskoj i Bosni i Hercegovini. Bili smo i učesnici Prve smotre folklora dijaspore BiH koja je u organizaciji Svjetskog saveza dijaspore BiH održana u Bihaću 2014. godine. Druženja i utisci s tih nastupa su nezaboravni, kaže Sead Selmanović, predsjednik KUD-a Mladi biseri“.

Manifestacija Domovini s ljubavlju, koja će se održati u subotu, 23. novembra 2019. godina, na adresi: Schumannstr. 8, 70195 Stuttgart (Turn-Versammlungshalle), počinje u 19 sati.

Članovi KUD-a „Mladi biseri“ pozivaju sve prijatelje BiH i Bosance i Hercegovce iz Stuttgarta i okoline da im se pridruže u subotu i dođu na manifestaciju. Sve informacije oko manifestacije Domovini s ljubavlju mogu se dobiti putem telefona, broj: 0163 741 62 79 ili na e-mail: mladibiseri@googlemail.com.

BHDINFODESK

Related posts

IGK: Potpišite peticiju za zabranu proslave 9. januara

Cazin i dijaspora: Odnedavno moguće plaćanje računa iz inostranstva putem bankovnog naloga

Urednik BiH Info Desk

IGK smatra da su sankcije dobra mogućnost da se Dodik i njegov establišment stave pod kontrolu međunarodne zajednice

BHD Info Desk Administrator

Leave a Comment