BiH dijaspora

Toronto: “Gala veče” povodom Dana državnosti BiH

I kao uvijek, svi mi različiti smo se okupili na jednom mjestu, spremni da pošaljemo poruku svijetu, da nas još uvijek ima, i da će nas uvijek biti, kao što će i Bosne i Hercegovine uvijek biti!

Okupli smo se mi dijasporci iz Bosne i Hercegovine, da u mjestu Mississauga, četrdesetak kilometara zapadno od Toronta, proslavimo još jedan rođendan naše Bosne i Hercegovine.

Tada, 1943. godine u Mrkonjić Gradu, dobili smo ponovo državnost naše BiH.

Svake godine 25. novembra obilježavamo taj značajni datum iz naše istorije. Ovogodišnju proslavu uspješno je organizovao Bosanskohercegovački kulturni centar (BHKC).

Sedemadest i sešt godina od tog događjaja, danas, daleko od BiH, ali sa vječnom ljubavlju u srcu, mi Kanađani bosanskog porijekla slavimo ono što neki u BiH negiraju: njenu državnost!

I kao uvijek, svi mi različiti smo se okupili na jednom mjestu, spremni da pošaljemo poruku svijetu, da nas još uvijek ima, i da će nas uvijek biti, kao što će i Bosne i Hercegovine uvijek biti!

Pjevali smo himnu zemlje iz koje smo došli, i himnu zemlje koja nas je primila. Čuli smo podsjećanje na ono što niko i nikada ne smije da zaboravi: kako je BiH nastala i postala priznata.

A onda nas je naš bosanski zet, Indijac Irfan Mirza, zaljubljenik u našu zemlju, na odličnom bosanskom jeziku podsjetio pričom iz naše davne prošlosti, zašto mi trebamo biti ponosni, ko smo i šta smo to mi, Bosanci i Hercegovci.

Irfan Mirza, naš bosanski Indijac, to zna, ali nažalost mnogi u BiH to neće da znaju. I dobro je da nas drugi podsjete, kada neki i danas negiraju istorijske činjenice, bezuspješno, svakako!

Paradoksalno i nemoguće je objasniti da ovu našu BiH, izgleda, više vole oni koji su van nje, nego oni koji u njoj žive, u šta ja neću i ne mogu da vjerujem.

Puna kontrasta, ta BiH živi, i trudi se da preživi, i živjeće dok ima nas koji u nju vjerujemo.

Naša poruka sa skupa je glasna: Niko nas ne može pokolebati u našoj ljubavi prema Bosni I Hercegovini!

Dokaz za to bio je naš najmlađi naraštaj, folklorni ansambl BHKC-a, obučen u naše narodne nošnje, djeca iz bosanske škole koja govore maternji jezik, i koja tako ponosno igraju naše igre.

Osim Irfana Mirze, prisutnima su se obratili i Meliha Smajić i Mirza Durak, predsjednik BHKC-a.

Goste je zabavljao Semir Cerić Koke.

Naša poruka sa skupa je glasna i jasna, samo da nas hoće političari pustiti da živimo kako smo mi, narodi u Bosni i Hercegovini, oduvijek živjeli.

Vjerujemo i nadamo se da će i taj dan zasigurno doći.

SRETAN VAM DAN DRŽAVNOSTI BiH!

 

Piše: Jahiel Jaša Kamhi

Related posts

Švedska : Udruženje “Rubin” rizničar bošnjačke tradicije

Urednik BiH Info Desk

Njemačka: Bivši bokser Zijad Doličanin, danas je uspješan političar

Editor

Ernad Čomaga: Ministarstvo i Zakon o dijaspori bi institucionalno riješili pitanje dijaspore u Bosni i Hercegovini

Editor

Leave a Comment