BiH dijaspora

Bošnjaci u New Yorku i New Jerseyu obilježili mubarek 27. ramazansku noć Lejletul Kadr

banner

Bošnjaci u New Yorku i New Jerseyu u više svojih vakufa; džamija i centara, u petak večer su obilježili mubarek 27. ramazansku noć Lejletul Kadr, koja je u Kur’anu Časnom opisana kao, noć bolja od hiljadu mjeseci.

Predaje nam govore da se u noći Lejletul Kadru na Zemlju spušta silno mnoštvo meleka, s Allahovom dozvolom radi odgovora na svaku pitanje, zarad svake stvari, kako to stoji u Kur’anu Časnom. Kako god, Kur’an sugerira da je riječ o nečem iznimnom, veoma važnom za sve nas.

Vjernici znaju da je ovo posebna noć, koja može biti u jednoj od neparnih ramazanskih noći: 25. 27. ili 29., dok se ulema slaže da Lejletu-l-kadr najvjerovatnije pada 27. noći pa se stoga, 27. noć Ramazana obilježava na poseban način u Bosni, Sandžaku, Kosovu, a time i u bošnjačkoj dijaspori u državama gdje bivstvuju.

Puni vakufi u New Yorku i New Jerseyu odisali su ljepotom miruha iftara, namazi, dove, teravija, vazovi imama, a tokom ove noći se posebno utrkuje u dobru, udjeljuje sadaka i zekat, te se pokreću donatorske večeri za kupovinu ili održavanje vakufa.

Islamska zajednica Plav-Gusinje u New Yorku u svojim vakufima u Bošnjačkom islamskom kulturnom centru Richmond Hill pored redovnog vjeroskog programa sa imamima dr. hfz. Harisom Hadžićem, Nerminom-ef. Huseinovićem i Ernadom-ef. Husenoviće, organizirali su donatorske večeri za kupovinu kuće, akciju je vodio h. Smajle Srdanović, a u programu su nastupali polaznici mektebske nastave. Dok u Ali-pašinoj džamiji uz imame mr. Fuad-ef. Čekića, generalnog sekretara Mešihata IZ u CG i Kemal-ef. Bekteševića, donatorsku akciju je vodio h. Ago Koljenović, predsjednik ove zajednice.

Bosansko-hercegovački islamski centar NY imali su poseban program za ovu kadersku noć koju je vodio mr. Idriz-ef. Budimlić.

Također, Centar Bošnjačko-američke zajednice Elmwood Park (NJ) pored vjerskog programa imali su donatorsko večer za svoje projekte, koju je vodio predsjednik Fadil Feratović sa imamom i članovima odbora.

U svim džamijama su organizovani noćni namaze i sehure; sa sabah namazom završili su ovu mubarek noć koja je bolja od hiljadu mjeseci.

Molimo Allaha dž.š. da svima ukabuli post, ibadete, dove, uplaćivanje zekata, udjeljivanje sadake i činjenja svih dobrih djela. Amin!

Na iftaru i programu Lejletul Kadr bio je prisutan Sanel Balić, načelnik Općine Gusinje.

Bogat iftar su priredili:

Sponzori Iftara su: hadži Ago, Abidin-Dino, Hajro i Adis Redžić, Husko Gutić, Ermin Bektašević, Ero i Bajram Berisha, Ibrahim-Baka Purović, Salih Saka Redžić i Jasmin Redžić.

Foto galerija i par videa iz Bošnjačkog islamskog kulturnog centra Richmond Hill (NY).

/B.net/

Related posts

Odnos bh. vlasti spram svoje dijaspore: Kao slon u staklarskoj radnji

BHD Info Desk Administrator

Glasanje u DKP-u BiH: Evo koliko je bh. građana u dijaspori iskoristilo svoje glasačko pravo

BHD Info Desk Administrator

U STUTTGARTU DOSTOJANSTVENO OBILJEŽEN DAN DRŽAVNOSTI BIH BILO JE, IMA I BIĆE BOSNE I HERCEGOVINE

Urednik BiH Info Desk

Leave a Comment