Društvo

Nakon Albanje: Zemljotres “zaljuljao” i Sarajevo

banner

Novi zemljotres “zaljuljao” Sarajevo. Prema podacima Evropskog seizmološkog centra magnituda zemljotresa iznosila je 5,2 stepeni Merkalijeve skale, na dubini 10 kilometara.

Prema istim podacima, epicentar je bio 11 kilometara od Nevesinja.

Sarajevom odjekuju alarmi upaljeni tokom zemljotresa, a primjetna je i otežana uspostava poziva na mobilnim mrežama.

Evropski seizmološki centar navodi da je ovo zemljotres četvrtog nivoa, za koji kaže: “U zgradama ga osjeti više ljudi, a na otvorenome samo pojedinci. Budi neke spavače. Trese vrata i pokućstvo. Prozori, staklenina i posude zveče kao pri prolazu teških kamiona”.

Novi bilans zemljotresa u Albaniji

Najmanje šest osoba je poginulo u snažnom zemljotresu koji je noćas pogodio Albaniju, novi je zvanični bilans albanskog ministarstva odbrane. Medicinska služba je potvrdila da je najmanje 300 povrijeđenih dobilo ljekarsku pomoć u bolnicama u Tirani i Draču.

Strahuje se da će bilans stradalih biti veći.

Epicentar zemljotresa magnitude 6,4 bio u Jadranskom moru, 34 kilometra severozapadno od Tirane, saopštio je seizmološki centar za Evropu i Sredozemlje.

Nakon prvog udara zabilježeno je više od deset potresa.

Zemljotres se osjetio i u okolnim zemljama.

Premijer Albanije Edi Rama stigao je jutros u Drač koji je pogođen serijom zemljotresa od kojih su neki od njih bili i razorni. On je kazao da je snažan potres prouzrokovao ozbiljne posljedice, te da su, nažalost, izgubljeni i životi.

“Sve državne strukture su od prvih trenutaka nakon zemljotresa u Draču. Intenzivno radimo na tome da se spasi svaki život u ovim kobnim trenucima u Draču i Thumanicu. Ovo je dramatičan trenutak kada moramo biti mirni po svaku cijenu, stajati jedan uz drugog i suočiti se ovako teškim udarcem. Sve ćemo učinit što je u našoj moći, a sa našim prijateljima ćemo ovu situaciju i prevazići“, kazao je Rama.

Related posts

Usljed mortaliteta i iseljavanja: Bugarska svakog mjeseca s karte “izbriše” jedno selo

BHD Info Desk Administrator

Bijeli golub ponovo (ne)leti 21/205: S  R  E  B  R  E  N  I  C  A                                                               

Editor

Sarajevo: Obilježena godišnjica stradanja stanovnika Kasindolske ulice

Urednik BiH Info Desk

Leave a Comment