Moj stav Pogledi

Brisel: Dan OS BiH obilježen u sjedištu NATO-a

U vojnodiplomatskim predstavništvima Bosne i Hercegovine u svijetu obilježen je 1. decembar – Dan Oružanih snaga BiH i 14. godišnjica osnivanja Oružanih snaga BiH.

Vojni atašei u zemljama gdje Bosna i Hercegovina ima vojne predstavnike, obilježili su ovaj značajan dan svečanim prijemima i sličnim skupovima kojima su prisustvovali visoki vojni dužnosnici, te vojni atašei stranih zemalja.

Jedan od takvih skupova upriličen je u sjedištu NATO-a u Briselu. Svečanom prijemu, održanom u organizaciji Vojnog dijela Misije BiH pri NATO-u, 26. novembra 2019. godine, prisustvovao je i
načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH generalpukovnik Senad Mašović. Tom prilikom prigodnim govorom gostima se obratio general Mašović, naglasivši da će pripadnici OS BiH nastaviti svojim profesionalizmom i upornošću izvršavati svoje zadatke, u cilju ispunjavanja strategijskih ciljeva države Bosne i Hercegovine.

Između ostalog, istakao je značaj obilježavanja ovog datuma, jer je tada stvorena institucija čije je djelovanje u intersu svih bh. građana, na cijeloj teritoriji BiH, kao i izvan granica Bosne i Hercegovine, s ciljem izgradnje i doprinosa mira i sigurnosti u svijetu.

Domaćin prijema, šef Vojnog dijela Misije BiH pri NATO i ujedno vojni predstavnik BiH za EU brigadir Jasmin Čajić je u obraćanju prisutnima istakao napore i napredak Oružanih snaga BiH u
pogledu interoperabilnosti, operativnih sposobnosti i učešća u mirovnim misijama, koje su prepoznate i cijenjene od prijateljskih i partnerskih zemalja u svijetu, izražavajući želje za nastavkom reformi u oblasti odbrane u narednom periodu.

Prijemu su prisustvovali brojni zvaničnici NATO-a, ambasadori i vojni predstavnici zemalja članica i partnerskih delegacija pri NATO-u, kao i drugi zvaničnici međunarodnog vojnog osoblja pri NATO i EU.

Patria

Related posts

Kad Dodici uzjašu balije, tovar zlata voze iz čaršije

Urednik BiH Info Desk

Anto Nobilo: Postoji osnov da logoraši traže odštetu od Hrvatske

Proglas:Udruženje Ilmijje osuđuje kampanje protiv IZ BiH

Editor

Leave a Comment