Dopunske škole

ISPRAĆENA 14- ta GENERACIJA MATURANATA BOSANSKE ŠKOLE U MELBOURNU

banner

Ovdje downunder, u Australiji, Bosanci i Hercegovci su još jednom svečano obilježili kraj školske godine – dodjelom diploma na ceremoniji maturske večeri. U petak, 6- tog decembra, u prepunoj Sali Mantra Bell City-a u Prestonu, ispraćena je 14- ta generacija učenika Bosanske škole u Viktoriji.

Zajedno sa svojim nastavnicima, roditeljima, drugim učenicima, brojnim gostima i zvanicama iz Viktorijanske škole jezika, pod čijim se okriljem izučava i bosanski jezik, te ambasadorom BiH za Australiju i Novi Zeland, gospodinom Mirzom Hajrić, maturanti su na veoma svečan, dostojanstven ali i radostan način obilježili kraj svog školovanja u Bosanskoj školi. Ravnopravno sa drugim predmetima, oni su mogli izabrati i bosanski jezik kao izborni predmet, u okviru svog redovnog srednjoškolskog obrazovanja u Australiji. A sa druge strane, naši dragi maturanti iz dvije škole u Melbournu, su na taj način održali posebne lične, tradicijske, jezičke i kulturološke veze sa BiH – zemljom njihovih roditelja i predaka.

Zvanični dio programa otvorila je predsjednica Udruženja nastavnika bosanskog jezika u Viktoriji Aiša Hadžiahmetović, koja se u svom govoru dobrodošlice zahvalila svim prisutnima, ali i mnogim organizacijama i pojedincima u odsustvu, za izuzetan doprinos i podršku školi. Ove godine Škola bosanskog jezika obilježava dva velika jubileja – 25 godina osnivanja, i 15 godina od uvođenja VCE za bosanski jezik u australske škole.

Ističući imena pojedinaca koji su ličnim pregnućem i entuzijazmom osnovali školu, kao što su npr. Nehrudin Džambegović, Rašid Ćehić i Taib Ramović, zajedno sa radnom grupom nastavnika, kao i imena dva zaslužna nastavnika koji su prije 15 godina osmislili Nastavni plan i program za VCE bosanski u okviru australskog kurikuluma – a to su gospođa Munira Mitrić i Sead Omerović. Zahvalnost također pripada brojnim nastavnicima koji su tokom ovih 25 godina prošli kroz školu i dali svoje znanje, vrijeme, strpljenje i ljubav da bi se kontinuitet bosanskog jezika, bosanske kulture i tradicije održao i ovdje u Australiji.

Ambasador BiH za Australiju i N.Z, gospodin Mirza Hajrić, čije je prisustvo dalo ovoj večeri jedan svečaniji ton, posebno je istakao svoju saradnju sa bosanskohercegovačkim zajednicama u Australiji, kao i zahvalnost roditeljima, učenicima i nastavnicima za njihove izuzetne napore u očuvanju veza sa domovinom. Pogotovo je apelirao na mlade roditelje da sa svojom djecom pričaju na bosanskom jeziku, jer je ta veza koja potiče iz kuće, zapravo najčvršća.

Zatim je uručio nagradne certifikate ambasade za tri najuspješnija učenika generacije maturanata u 2018. godini, a to su Omar Ahmetašević, Ayla Mešić i Ajna Merdan.

U tom smislu govorio je i Joe Tošić, zamjenik direktora VSL- a, ističući važnost očuvanja kulturoloških i, naravno, jezičkih posebnosti i identiteta u multukulturalnom australskom društvu.

A nekadašnja nastavnica u Bosanskoj školi, gospođa Munira Mitrić, osvrnula se u svom motivacijskom govoru na historijat i značaj postojanja škole.

Ispred Bosanske fondacije za budućnost obratila se studentica elektrotehnike iz BiH Aldina Bundavica, koja je trenutno u programu razmjene studenata, te uručila priznanja i vrijedne novčane nagrade najboljim učenicima, u ime osnivača Bosanske fondacije budućnosti, braće Edhema i Rešada Čustović, koji na ovaj način podržavaju rad Škole bosanskog jezika već godinama.

Uslijedio je bogat program koji su priredili učenici škole – pobravši oduševljenje i simpatije prisutnih svojom pjesmom, recitacijama, glumom, pričanjem viceva, a nadasve, svojom iskrenom, dječijom dušom koja je u radosti govorila jezikom njihovih predaka.

Svojom poezijom program su obogatile Aiša Hadšiahmetović i Suada Suljić, a neizostavna veteranka bosanske kulture u Melbournu, Nića Smailbegović je govorila stihove pjesme Omera Pobrića „Bosna je u meni“. Za razigranu atmosferu umjetničkog programa pobrinuo se KUD „Dukat“.

Ipak, vrhunac večeri je bila dodjela diploma i poklona maturantima, kada su se na veoma lijep i dirljiv način maturantima obratile njihove nastavnice Belma Geljić i Sada Makaš. Na kraju je ambasador Hajrić zasjekao maturantski kolač na kojem su bile simbolično naslikane bosanska i australska zastava. Slatko je bilo te noći i u doslovnom smislu.

U toku večeri tekla je i jedna humanitarna akcija za prikupljanje sredstava za liječenje učenice iz Tešnja, Lejle Adžić, koja boluje od raka. Prikupljena su značajna sredstva koja će biti upućena porodici u BiH.

Sve u svemu, bilo je to jedno izuzetno veče uz bogat i raznovrstan program kada je Bosanska škola u Viktoriji pokazala ne samo dobre organizacijske sposobnosti, već i lice istinske plemenitosti i ljubavi u pozitivnoj ideji povezivanja kultura Australije i Bosne i Hercegovine.

Pripremila Aiša Hadžiahmetović

Maturantivodna riječ: Aiša HadžiahmetovićPriznanje za odličan uspjeh: Ambasador Hajrić, Omar Ahmetašević i Ayla MešićMunira Mitrić, Belma Geljić, Aiša Hadžiahmetović, Mirza Hajrić, Sead Omerović, Sada Makaš, Adisa Muratagić, Maree Delloraučenici škole - kulturni program

 

Related posts

Apel aktivista za upis u bh. dopunsku školu u Melburnu: Australija nam nudi besplatno učenje, a mi spavamo

Haris Halilović: Sačuvati maternji jezik, identitet i veze s domovinom naša je ljudska obaveza

Editor

Profesoru iz BiH Mevludinu Hasanoviću u Dublinu dodijeljena nagrada za izuzetna dostignuća u oblasti EMDR terapije

Copo Sejo

Leave a Comment