BiH dijaspora Najčitanije

Džemat Turku Finska: Gradimo mostove, a ne zidove!

Proteklog vikenda džemat Turku je upriličio druženje povodom useljenja u novu džematsku prostoriju. Među zvanicama bili su i naši saradnici, biskupi: Kaarlo Kalliala i Anssi Nurmi sa suprugama. Kordinatori ispred grada Turku: Teemu Saarenpää, Sari Kanervo i Muhis Aziz. Imam Zejd Ismail iz gradske džamije Turkua sa svojom suprugom, i predstavnici nekoliko drugih islamskih udruženja, kao drugih organizacija.
Ovakvo druženje se po prvi put organizuje na ovim prostorima, a cilj je međusobno povezivanje i upoznavanje, te međureligijska i međukulturalna saradnja.
Na početku naš imam Mahir ef. Ćosić je poželio srdačnu dobrodošlicu svim prisutnima, te izrazio radost što je džemat Turku po prvi put domaćin u svojoj prostoriji.
Nakon toga sekretar džemata Turku, Alma Ćosić, održala je  prezentaciju o radu džemata Turku. U toku ove prezentacije Alma se dotakla bosanske historije, kulture, tradicije i svega onog što je bitno za nas Bošnjake. Na kraju prezentacije Alma je prisutnima objasnila i značenje cvijeta Srebrenice i kroz to objašnjenje im pružila dodatne informacije o genocidu i genocidima koji su izvršeni nad nama Bošnjacima. Prezentacija je trajala približno 20 minuta, a naši gosti su nakon pažljivog slušanja postavili i nekoliko pitanja.
Uslijedilo je obilazak džematskih prostorija. Gosti su bili impresionirani rasporedom i uređjenjem  prostorija, mesdžida, učionica, kuhinje i prostora za slobodne aktivnosti. Posebnu pažnju je privukla izložba makete stare bosanske kuće i avlije.
Ohrabruje gesta biskupa Kaarla koji je po dolasku na ovo druženje već imao cvijet Srebrenice zakačen na njegovoj mantiji, a koji mu je uručio imam Mahir efĆosić prilikom njihovog ranijeg susreta. U znak sjećanja na genocid u BiH svim gostima smo uručili Srebrenički cvijet. Uz kafu, tradicionalne bosanske kolače, pite i suhomesnate proizvode, nastavili smo druženje uz sprijatan razgovor.
Ovim putem želimo da se još jednom zahvalimo svim našim gostima koji su se odazvali na naš poziv, kao i na njihovim poklonima džematu Turku i naravno da se zahvalimo našim džematlijama za podršku u radu džemata Turku.
“Mudri su oni koji (se) povezuju, a ne razdvajaju, a pametni su oni koji mire (pomiruju), koji ruše zidove, a grade mostove.”
Džemat Turku/BHDINFODESK

Related posts

HAPPY NEW YEAR

Minhen: Umrežavanje u bh. dijaspori – šta je potrebno uraditi

Editor

Redovno konzumiranje kafe popravlja raspoloženje, memoriju i smanjuje rizik od raka

Editor

Leave a Comment