BiH dijaspora Najčitanije

Džemat Turku Finska: Gradimo mostove, a ne zidove!

banner
Proteklog vikenda džemat Turku je upriličio druženje povodom useljenja u novu džematsku prostoriju. Među zvanicama bili su i naši saradnici, biskupi: Kaarlo Kalliala i Anssi Nurmi sa suprugama. Kordinatori ispred grada Turku: Teemu Saarenpää, Sari Kanervo i Muhis Aziz. Imam Zejd Ismail iz gradske džamije Turkua sa svojom suprugom, i predstavnici nekoliko drugih islamskih udruženja, kao drugih organizacija.
Ovakvo druženje se po prvi put organizuje na ovim prostorima, a cilj je međusobno povezivanje i upoznavanje, te međureligijska i međukulturalna saradnja.
Na početku naš imam Mahir ef. Ćosić je poželio srdačnu dobrodošlicu svim prisutnima, te izrazio radost što je džemat Turku po prvi put domaćin u svojoj prostoriji.
Nakon toga sekretar džemata Turku, Alma Ćosić, održala je  prezentaciju o radu džemata Turku. U toku ove prezentacije Alma se dotakla bosanske historije, kulture, tradicije i svega onog što je bitno za nas Bošnjake. Na kraju prezentacije Alma je prisutnima objasnila i značenje cvijeta Srebrenice i kroz to objašnjenje im pružila dodatne informacije o genocidu i genocidima koji su izvršeni nad nama Bošnjacima. Prezentacija je trajala približno 20 minuta, a naši gosti su nakon pažljivog slušanja postavili i nekoliko pitanja.
Uslijedilo je obilazak džematskih prostorija. Gosti su bili impresionirani rasporedom i uređjenjem  prostorija, mesdžida, učionica, kuhinje i prostora za slobodne aktivnosti. Posebnu pažnju je privukla izložba makete stare bosanske kuće i avlije.
Ohrabruje gesta biskupa Kaarla koji je po dolasku na ovo druženje već imao cvijet Srebrenice zakačen na njegovoj mantiji, a koji mu je uručio imam Mahir efĆosić prilikom njihovog ranijeg susreta. U znak sjećanja na genocid u BiH svim gostima smo uručili Srebrenički cvijet. Uz kafu, tradicionalne bosanske kolače, pite i suhomesnate proizvode, nastavili smo druženje uz sprijatan razgovor.
Ovim putem želimo da se još jednom zahvalimo svim našim gostima koji su se odazvali na naš poziv, kao i na njihovim poklonima džematu Turku i naravno da se zahvalimo našim džematlijama za podršku u radu džemata Turku.
“Mudri su oni koji (se) povezuju, a ne razdvajaju, a pametni su oni koji mire (pomiruju), koji ruše zidove, a grade mostove.”
Džemat Turku/BHDINFODESK

Related posts

Biznismen Mirsad Murić iz Klagenfurta: BiH se mora bolje odnositi prema dijaspori

BHD Info Desk Administrator

Radi sticanja državljanstva SR Njemačke, Austrije, Slovenije, Norveške, Danske, Češke, Srbije, Hrvatske, Crne Gore, bosanskohercegovačkog pasoša se do sada odreklo preko 75.000 osoba

BHD Info Desk Administrator

Ljiljan u Ljubljani obilježio Dan državnosti BiH

Editor

Leave a Comment