BiH dijaspora

Bisera Turković: MVP BiH će imati važnu političku i ekonomsku ulogu

Novoimenovana ministrica vanjskih proslova BiH Bisera Turković govorila je o prioritetnim pitanjima vanjske politike, političkoj  i ekonomskoj ulozi MVP-a, migrantskoj krizi i strateškom cilju ulaska BiH u EU, najavljujući da će Ministarstvo vanjskih poslova imati važnu političku i ekonomsku ulogu.

Naglašavajući da Ministarstvo vanjskih poslova treba da ima dvije važne uloge, od kojih je jedna politička koja znači  međunarodnu suradnju, a druga je ekonomska i u funkciji je pomoći domaćim firmama u njihovoj međunarodnoj trgovini i marketingu, ministrica Turković kaže da su obje funkcije nacionalni interes.

– Za političku ulogu, uz puno uvažavanje vanjskopolitičkih načela ustavnosti, suvereniteta, teritorijalnog integriteta i vladavine prava, Bosna i Hercegovina treba da djeluje u skladu sa obavezama koje proističu iz zaključenih i prihvaćenih sporazuma  i drugih međunarodnih instrumenata, te članstva u međunarodnim organizacjama i asocijacijama – kaže ministrica Turković, koja je jučer zvanično preuzela dužnost od svog prethodnika Igora Crnatka.

Pojašnjavajući ekonomsku ulogu MVP-a koja je uslovljena internim reformskim procesima, ministrica Turković kaže da  važnu ulogu ima promocija postignutog napretka  kroz javnu diplomatiju, pronalaženje adekvatnih tržišta za izvoz iz  Bosne i Hercegovine, te privlačenje stranih investicija.

– Fokus ekonomske diplomatije treba da bude i na organizaciji događaja za susreta privrednika kroz ekonomske forume, poslovne, investicijske konferencije, prezentacije za ulagače – navodi Turković.

Ističe da saradnju sa dijasporom i kulturnu prezentaciju zemlje, cijeneći specifične okolnosti BiH, treba intenzivirati kroz povezivanja na kulturnom i na privrednom nivou, kroz privlačenje što većeg  broja visokoobrazovnih i poslovno aktivnih osoba porijeklom iz Bosne i Hercegovine.

– Važnu ulogu ima i zaštita interesa državljana BiH u inostranstvu i međunarodno pravna saradnja,  kao i promocija BiH u svijetu. Da bi to uspjeli potrebno je osposobiti kapacitete  te intenzivirati usavršavanje diplomatskih kadrova – kaže ministrica Turković u odgovoru na pitanje prioriteta u radu MVP-a.

Rezimirajući, na kraju razgovora otvorena pitanja koje BiH ima sa susjedima, nesuglasje o pitanju ulaska u NATO, migrantsku krizu koja BiH ima na granicama sa susjedima, kaže kako ćemo sa susjedima razgovarati i pronalaziti rješenja u obostranom interesu.

– Po pitanju NATO-a, usvojena Strategija vanjske politike Bosne i Hercegovine 2018. do 2023. predviđa  nastavak provođenja aktivnosti u odnosu na NATO. Migrantska kriza nije pogodila samo BiH već čitav svijet. Mi se suočavamo s lančanim “push backovima”. Slovenska policija vraća izbjeglice i migrante u Hrvatsku. Hrvatska ih onda vraća preko granice, uz upotrebu nasilja, u BiH. Ljudi  pokušavaju da prođu kroz Bosnu i Hercegovinu i na neki način da dođu do svojih destinacija, bez obzira na represivnu situaciju na granicama. Situacija nije nimalo laka. Probat ćemo da ispregovaramo ono što je najbolje za nas, a da u isto vrijeme pomognemo i tim ljudima. Trebat će dosta strpljenja i tolerantnosti. Sigurna sam da ćemo naći put iz ove krize – rekla je na kraju razgovora Za Fenu novoimenovana ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković.

Related posts

Stuttgart: BiH građani odali počast žrtvama srebreničkog genocida

BHD Info Desk Administrator

U Haagu obilježena 25. godišnjica genocida u Srebrenici

Editor

St. Louis Business Journal: Imati Adnana Omeragića u firmi i zajednici pravo je bogatstvo

Editor

Leave a Comment