Sport

Cazinski “Zmajčeki” pobjednici Prvog svjetskog prvenstva cazinske dijaspore u futsalu

U Cazinskoj sportskoj dvorani “Salih Omerčević” su pogašena svijetla. Spuštena je zavijesa na prvo istorisko svjetsko prvenstvo Cazinske dijaspore u futsalu. Cazin je postao prvi grad u Bosni i Hercegovini vjerovatno i šire sa ovakvim takmičenjem.
“Luda” ideja ili san Envera Nuhanovića i njegovi prijatelja iz dijaspore Fikreta Miskića, Malkana Bećirevića, Haruna Redžića, Bešira Vilića, Hamdije Hirkića, Safeta Dizdarevića, Emira Macanovića, Dine Bećirevića i Ibrahima Kasupovića je postala java!
Cazinjani iz dijaspore uz pomoć ureda za dijasporu na čelu sa Samorom Japićem, ljudima iz gradske uprave na čelu sa gradonačelnikom Nerminom Ogreščevićem, Emirom Dautovićem predsjednikom sportskog saveza i ljudima iz Cazinske “C” lige na čelu sa Enesom Šabićem su uspješno organizirali prvo svjetsko prvenstvo Cazinske dijaspore u futsalu.
Sama ideja se izrodila iz treadicionalni prednovogodišnji revijalni utakmica između “domaći” i “dijaspore” koje su se treadicionalni igrale već nekoliko godina…
U želji da se napravi iskorak. Rodila se ideja da se igra svjetsko prvenstvo u sklopu kojeg će ostati i ova tradicijonalna utakmica…  Pošto su ljudi iz struktura vlasti prepoznali ovaj projekt kao značajan za općinu Cazin. Krenulo se u realizaciju.
Na prvom svjetskom prvenstvu je nastupilo osam reprezentacija.
25. 12. 2019. Godine u prostorijama općine, uz prisustvo gradonačelnika, predsjednika sportskog saveza, šefa ureda za dijasporu, predstavnika C lige i predstavnika ekipa je održana press-konferencija i izvlačenje parova.
Grupa A
1. Slovenija
2. Holandija
3. Austrija
4. Njemačka
Grupa B
1. Švicarska
2. Turska
3. Lithenštajn
4. Italija
26. 12. 2018. Godine je odigrana grupna faza takmičenaja i 1/2 finalni susreti, te prva revijalna utakmica!
Iz grupe “A” su u daljnju fazu takmičenja plasman izborili favorit prvenstva Slovenija i mlada ekipa Austrije.  Iz grupe “B” su plasman izborili odlična ekipa Švicarske i iznenađenje prvenstva Lithenštajn.
Poslije odlični polufinalnih utakmica plasman u finale su izborile sretnije i spretnije ekipe Slovenije koja je pobijedila Švicarsku i Lithenštajna koja je bila bolja od Austrije.   Gledaoci su mogli uživati u odličnom futsalu i odličnim potezima Cazinjana iz dijaspore…
27.12.2019. Godine je odigrana utakmica za trće mjesto Između reprezentacija Švicarske i Austrije koja je završena rezultatom 1:2, tako je mlada ekipa Cazinjana iz Austrije osvojil 3. Mjesto.
Slijedila je revijalna utakmica između gradske uprave i predstavnika dijaspore.
Poslije toga je slijedilo veliko finale Slivenija – Lithenštajn.
U dobroj i neizvjesnoj utakmici na kraju su slavili Cazinjani iz Slovenije i postali prvi pobjednici svjetskog prvenstva Cazinske dijaspore u futsalu.
Poredak:
1. Slovenija
2. Lithenštajn
3. Austrija
4. Švicarska
Ekipe su nagrađene sa pokalima medaljama i plaketama…
A pobjednička ekipa je dobila i prelazni pehar!
Fair Play pokal je sasvim zasluženo pripao najmlađoj ekipi na prvenstvu, ekipi Cazinjana iz Austrije.
Ostali dobitnici nagrada:
Najmlađi igrač prvenstva je Anis Miskić 16 godina (Holandija)!
Dobio je dres BiH kluba Krajišnik Voralberg Austrija.
Najstariji igrač je bio Amir Lipović 54 godine (Austrija)!
Dobio je dres firme ŠABIĆ iz Holandije.
Strelac prvog povijesnog gola je Kemo Hamulić (Slovenija), dobio je futsal loptu koju je donirao Fikret MISKIĆ iz Holandije.
Proglašena je i idealna petorka svjetskog prvenstva.  Uz prigodne pokale i plakete dodijeljeni su jim i dresovi sponzora.
1. Selman NUHANOVIĆ ( Slovenija) je dobio dres jednog od najveći BiH talenata. Mladog igrača Njemačkog Wolfsburga i repretentativca Bosne i Hercegovine U -17 Dine NUHANOVIĆA!
2. Kemo Hamilić (Slovenija) dobio je sponzorski dres reprezentacije BiH.
3. Sanel VILIĆ (Švicarska) dobio je dres reprezentacije Slovenije.
4. Mersed Kišmetović (Lithenštajn) dobio je dres reprezentacije Austrije.
5. Senad Begić (Austrija) dobio je dres MNK Buba Mara Cazin.
Za najboljeg trenera prvenstva proglašen je trener Lithenštajna, Malkan Malko Bećirević. Kojem je takođe uz prigodne poklone uručen dres Slovenske nogometne reprezentacije.
Enveru Nuhanoviću idejnom tvorcu prvenstva i jednom od koordinatora prvenstva je bio uručen dres Slovenskog reprezentativca i jednog od najbolji golmana svijeta Jana Oblaka.
Dres ekipe ŠABIĆ je bio uručen i Enesu Šabiću, alfi i omegi Cazinske C lige za odličnu organizaciju i speovedbu prvog svjetskog prvenstva.
28.12.2019. Godine u restoranu Basari je održan radni ručak sa predstavnicima vlasti grada Cazina, predstavnicima C lige i predstavnicima ekipa.
Dogovoren je termin sljedećeg sastanka i predložen termin odigravanja sljedećeg svjetskog prvenstva.
Želimo se zahvaliti svim sponzorima, donatorima dresova, medijima, gledaocima i svima koji su na bilo koji način pomogli organizaciju ovog prvenstva!
Možemo slobodno zaključiti da je najveći pobjednik ovog takmičenja Cazinska dijaspore, grad Cazin i naša domovina Bosna i Hercegovina.

Foto galerija:

 

BHDINFODESK

Related posts

Zmajevi u januaru gostuju u SAD-u: Igraju protiv domaćina i selekcije Meksika

Urednik BiH Info Desk

U susret SP u Rusiji: Deset posto igrača nisu rođeni u državama za koje će igrati na SP !

(Video) Dječak je bio nervozan pored njega, a onda je Zlatan pokazao zašto je “grande”

Leave a Comment