Društvo Zdravlje

Rakija kao lijek

banner

Piti rakiju može donijeti nekoliko zdravstvenih prednosti – naravno, ukoliko ne pretjerujete s količinama.

Donosimo pet razloga u korist ljute kapljice.

Produžuje životni vijek

Prevelike količine rakije, i bilo kojeg drugog alkohola, definitivno će vam skratiti životni vijek, ali umjerena količina vam ga može produžiti. I to zbog toga što antioksidansi pomažu u borbu protiv radikala koji su glavni uzrok starosti, piše Šibenik.in.

Oslobađa od stresa

Ukoliko je pijete u umjerenim količinama, rakija djeluje na nervni sistem, tako da vas opušta. Ponavljamo – samo ukoliko je pijete u umjerenim količinama.

Smanjuje rizik od moždanog i srčanog udara

Odlična stvar kod rakije je ta što sprječava stvaranje naslaga holesterola u vašem kardiovaskularnom sistemu, te vam pomaže da se smanji količina kolesterola. A sve to u konačnici drastično smanjuje opasnost srčanog i moždanog udara.

Pomaže u prevenciji prehlade

Vjerovatno niste znali da rakija može poslužiti kao odličan sirup za kašalj. Isto tako alkohol pomaže da se ubiju sve bakterije u grlu. Najbolji efekt ćete postići ako ga pomiješate s toplom vodom i limunom.

Ne deblja

Evo odličnog argumenta – za razliku od gaziranih, pa čak i nekih „prirodnih“ sokova, rakija je alkohol s malim brojem kalorija! Ispijanjem rakije smanjujete holesterol u krvi i ne podižete kilažu.

Related posts

Čudesna kombinacija: Pogledajte šta radi ova ljekovita mješavina našem organizmu

BHD Info Desk Administrator

NYT: Gotovo cijela Evropa prešla na “švedski model”, ali odbija to priznati

Urednik BiH Info Desk

Neadekvatan tretmana bivših britanskih boraca koji imaju PTSP: Od januara “ruku na sebe” digla 42 bivša vojnika

Leave a Comment