BiH dijaspora

Austrija: Tuzlanka Alma Zadić u novoj vladi Kurza

U novoj austrijskoj vladi, koja bi trebala položiti zakletvu početkom januara, na ministarskoj poziciji bi se mogla naći i Alma Zadić, političarka porijeklom iz BiH.

Narodna partija Austrije (OVP), mandatara za sastav nove vlade Sebastiana Kurza, i stranka Zelenih ušle su u finale koalicionih pregovora i do kraja nedjelje trebale bi se utanačiti posljednje tačke.

Prema pisanju medija, OVP će, osim mjesta kancelara koje će zauzeti Kurz, dobiti osam ministarstava – finansija, unutrašnjih i vanjskih poslova, odbrane, poljoprivrede, obrazovanja, privrede i bez portfelja.

Zeleni će dobiti vicekancelara s nadležnostima za sport i javnu upravu, te ekologiju, a u taj resor će biti objedinjeni i saobraćaj, infrastruktura i vjerovatno energetika, dalje dobivaju pravosuđe, socijalna pitanja, zdravstvo, žene ili kulturu.

Iz redova Zelenih – ministarstvo pravosuđa preuzet će, kako pišu mediji, Alma Zadić, rođena Tuzlanka, koja se s roditeljima, tokom ratnih sukoba u Bosni i Hercegovini, preselila u Austriju, gdje se i školovala.

Nakon završenih studija prava 2007. godine u Beču, ona je praksu prošla u Međunarodnom tribunalu za ratne zločine počinjene na prostoru bivše Jugoslavije u Hagu.

Školovala se i u SAD, poslije čega je završila i doktorat prava u Austriji.

Od 2017. godine bila je poslanik u austrijskom parlamentu, najprije za listu “Pilc”, a na prošlim izborima kandidirala se za Zelene.

 

Fu. M. / Avaz.ba

Related posts

Mladi Srebrenice pozvali izbjegle i raseljene da se registruju za izbore

Editor

Berlin: Podignuta spomen-ploča Bosancu kojem se divi cijela Njemačka

Editor

SYDNEY: “HAJDE DA LUDUJEMO OVE NOĆI … !”

Urednik BiH Info Desk

Leave a Comment