BiH dijaspora

London: Potpredsjednik bh. entiteta RS Ramiz Salkić na komemoraciji žrtvama genocida Srebrenice

Potpredsjednik bh. entiteta RS Ramiz Salkić boravi u dvodnevnoj posjeti Londonu, gdje će sutra prisustvovati najvećoj komemoraciji u svijetu izvan Bosne i Hercegovine posvećenoj podrinjskim žrtvama genocida u Srebrenici.

Salkić u Londonu boravi na poziv dr. Vagar Azimija (Waqar Azmija), predsjednika i osnivača britanske humanitarne organizacije “Remembering Srebrenica“, koja je od 2013. godine u Velikoj Britaniji organizirala 6.500 memorijalnih aktivnosti posvećenih genocidu u Srebrenici.

Salkić je danas održao niz sastanaka sa britanskim parlamentarcima i lordovima, saopćeno iz kabineta entitetskog potpredsjednika.

U odvojenim razgovorima, potpredsjednik je parlamentarce i lordove upoznao sa sve češćim pojavama negiranja genocida u Srebrenici.

– Zahvalio sam se Velikoj Britaniji za sve što je učinila i što čini za našu domovinu i preživjele žrtve genocida. Posebno je važno što se u ovoj zemlji održava najveći skup komemoracija posvećenih Srebrenici izvan naše domovine i što aktivnosti imaju snažnu podršku države. Upoznao sam zastupnike u parlamentu i lordove sa konstantnim negiranjem genocida i veličanjem ratnih zločinaca, koje provode politički predstavnici u bh. entitetu RS i državi Srbiji, a uz podršku dijelova akademske zajednice, Srpske pravoslavne crkve i medija – navodi se u saopćenju.

Smatra da su ovo opasni procesi, koji izazivaju nestabilnost u Bosni i Hercegovini i regionu.

– Pozvao sam ih da nam pomognu kako bi se zaustavilo negiranje genocida, koji je potvrđen presudama dva međunarodna suda i bosanskohercegovačkog pravosuđa – naveo je Salkic.

Kazao je da su nam potrebni zakoni o zabrani negiranja genocida, ali i rezolucije u Evropskom parlamentu i UN-u o zabrani negiranja genocida i sankcionisanju i kažnjavanju negatora.

-Također, upoznao sam ih sa diskriminacijom nad Bošnjacima u bh. entitetu RS i poraznom činjenicom da preživjele žrtve genocida u bh. entitetu  RS danas ne mogu da ostvare osnovna ljudska prava, kao što su pravo na zaposlenje i pravo na jezik – kazao je potpredsjednik  Salkić.

Sastancima sa parlamentarcima i lordovima su prisustvovali i predstavnici udruženja žrtava iz Srebrenice i Prijedora. Potpredsjednik  Salkić će sutra govoriti na komemoraciji posvećenoj genocidu u Srebrenici.

Related posts

Beč: Hazim Hadžić stoji iza popularnog lika Minke na Instagramu

Pisac Sead Husić objavio svoj prvi roman na njemačkom jeziku pod nazivom „Gegen die Träume“

BOSNIAN GIRL IN MADAGASCAR: Bosanka na Madagaskaru

Editor

Leave a Comment