BiH dijaspora

Rijeka: “Srebrenica svijetom hodi”

Mimohod sjećanja “Srebrenica svijetom hodi” održan je juče u centru Rijeke, u znak sjećanja na 11. juli 1995., kada je u Srebrenici počinjen genocid nad više od osam hiljada Bošnjaka.

Povorka se kretala od Mosta branitelja, preko Korza do Gata Karoline riječke gdje je održana molitva za Srebrenicu, a u more su položene 24 bijele ruže, kao znak buđenja novoga života, javljju mediji.

Organizatori i učesnici mimohoda istaknuli su da žele podsjetiti da se taj, ali i svi drugi zločini ne smiju zaboraviti te da se takvo zlo nikada, nigdje i nikome ne smije ponoviti.

Kako su uoči mimohoda naveli iz Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Grada Rijeke, ove godine navršavaju se dvadeset i četiri godine od genocida u Srebrenici, stravičnog zločina u kojem je u samo nekoliko dana ubijeno više od osam hiljada civilnog stanovništva, Bošnjaka.

Hrvatska je već i zbog vlastite tragedije i vlastitih stratišta, kao što su Škabrnja, Vukovar i druga, senzibilizirana za suosjećanje sa tragedijom Srebrenice, naveli su pozivajući sve da se uključe u akcije i manifestacije solidarnosti i odavanja počasti  žrtvama genocida u Srebrenici, koje se organiziraju i u drugim gradovima Hrvatske i Evrope.

– Ova manifestacija je poziv svim građanima Hrvatske, pripadnicima svih društvenih, nacionalnih, političkih i drugih opredjeljenja, da udružimo misli, snage i nastojanja u jednom, a to je da svijet postane bolje mjesto za sve, svijet sloge, pomirenja i mira, svijet saradnje i povjerenja – poručili su.

U sklopu programa sjećanja na Srebrenicu, od 11. do 17. jula na Korzu će biti otvorena izložba umjetničkih fotografija na postamentima “Srebrenica memento 2019.”

Related posts

Bosna i Hercegovina na trećem mjestu u svijetu po iseljavanju i odlivu mozgova

Editor

Grad Zenica putem web stranice uspostavio direktnu komunikaciju sa Zeničanima u dijaspori

Prijave za Ljetnu školu islama “Draga moja BiH – 2019”

Editor

Leave a Comment