Biznis

Kraj hercegovačkog giganta: Isključena struja “Aluminiju”

Pet minuta nakon ponoći, mostarski gigant “Aluminij” isključen je s elektroenergetske mreže. Kako javlja reporterka “Avaza” s lica mjesta, radnici “Aluminija” koji su se okupili u krugu firme nalaze se u potpunom šoku i nevjerici.

U krugu firme nalazi se i jedno vozilo pripadnika MUP-a HNK.

Inače, odluku o gašenju “Aluminija” već je potpisao direktor kompanije Dražen Pandža. Njome se nalaže svim direktorima, rukovodiocima i radnicima da se odmah pristupi proceduri gašenja proizvodnje.

– Zadužuju se direktori i rukovodioci da odmah rasporede radnike u skladu s potrebama procedure gašenja da bi se pokušalo spriječiti nastajanje neotklonjive štete po zdravlje ljudi i imovinu Društva – stoji u odluci.

Prekid u napajanju električnom energijom, značit će kraj za mostarski “Aluminij”, upozorili su radnici. Obustava napajanja električnom energijom znači propast pogona Elektrolize koji se više neće moći pokrenuti zbog složenog tehnološkog procesa proizvodnje.

Naime, Nezavisni operator sistema u BiH poslao je dopis u kojem se navodi da će obavijestiti “Elektroprijenos” da nije prijavljen vozni red za večeras od 24 sata. Radnici se ipak nadaju da “Elektroprijenos” neće ugasiti struju, te sa zebnjom čekaju ponoć.

“Aluminij” je jedan od najvećih potrošača struje u BiH. Kada radi u punom pogonu, koristi čak četvrtinu električne energije u Federaciji BiH.

Ukupni dug ove kompanije iznosi oko 400 miliona maraka, od čega se više od pola odnosi na dug za potrošenu električnu energiju.

“Aluminij” zapošljava 900 radnika, a za ovu kompaniju direktno je vezan i veliki broj firmi koje sarađuju s njima, među kojima je i Luka Ploče. Hrvatska vlada je suvlasnik 12 posto Društva, a najveći dioničar je Vlada FBiH s udjelom od 44 posto, dok su mali dioničari radnici, također, suvlasnici 44 posto udjela.

Related posts

Po pisanju pojedinih medija FlyBosnia je u velikim dugovima: Ipak, od novembra direktna avio-linija Sarajevo – Rim

Editor

“Zlatna” viza za Dubai i za privrednike iz BiH

BHD Info Desk Administrator

Kompanija FTM d.o.o. Novi Travnik – pozitivan primjer saradnje bh. dijaspore i realnog sektora

BHD Info Desk Administrator

Leave a Comment