BiH dijaspora

BOŠNJACI IZ DIJASPORE OD MEĐUNARODNIH INSTITUCIJA TRAŽE INTERVENCIJU I POMOĆ ZA NOVI PAZAR, TUTIN I SJENICU

banner

Zbog izuzetno teške zdravstvene situacije izazvane Coronavirusom, u sandžačakim gradovima, Novom Pazaru, Tutinu i Sjenici, više stotina je zaraženo, dok je više od stotinu umrlih. Ignorantski i necivilizacijski odnos od strane zvaničnika Srbije, na šta ukazuju predstavnici bošnjačkih institucija iz dijaspore. To je ključni razlog što su se pismeno obratili zvaničnicima međunarodnih institucija, UN, EU, EP, State departmenta, premijerima više europskih država i Kanade, u ovom teškom momentu upute pomoć i pomognu narodu u Sandžaku. Pismo u nastavku objavljujemo u cjelosti:

New York – Berlin – Paris – Brisel – London – Zürich – Beč – Stocholm – Rim – Ankara – Sarajevo, Novi Pazar

Pismo zvaničnicima UN, State Departmenta SAD, EU, Europskog parlamenta, vladama Njemačke, Kanade, Velike Britanije, Francuske, Švedske, Austrije, Švicarske, Belgije, Italije …


Cijenjena ekselencijo!
Mi, potpisnici ovog pisma, predstavnici organizacija Bošnjaka porijeklom iz Sandžaka, koji živimo u državama Europe, SAD i Kanade, obraćamo vam se i tražimo pomoć od vas povodom dramatičnih vijesti o širenju Coronavirusa u gradovima Novi Pazar, Tutin i Sjenica, koji su nastanjeni većinskim bošnjačkim stanovništvom.

Cijenjena ekselencijo,
Pandemija izazvana širenjem Coronavirusom pogodila je cijeli svijet. Nažalost, zaraženost i smrtnost je izuzetno velika. Iskreno izražavamo žaljenje za svaku žrtvu. Virus se proširio i u državama Balkana, koje su nastale raspadom Jugoslavije. U posljednjih dvije sedmice eskalirao je broj oboljelih od COVID-a 19 u sandžačkim gradovima Novi Pazar, Tutin i Sjenica, koji su u državnim granicama Republike Srbije. Alarmatno je stanje, jer se iz dana u dan rasplamsava i povećava broj oboljelih. Nažalost, smrtnost je jako velika u odnosu na populaciju stanovništva. Do sada u dva grada, Novom Pazaru i Tutinu, između 20. i 30. juna, zabilježeno je 114 smrtnih slučajeva samo kod Bošnjaka. Umrlo je po tri i četiri člana iz jedne porodice. Među umrlima je znatan broj i mlađih osoba. Računa se da je pomenuti broj smrtnih slučajeva puno veći, jer još nema ažurne evidencije.

U ovakvoj dramatičnoj situaciji, kada je u kolapsu zdravstveni sistem, rukovodstvo Srbije, predsjednik Aleksandar Vučić i premijerka Ana Brnabić, kao i njihovi poslušni ministri Rasim Ljajić i Zlatibor Lončar, sa interesnim bolničkim rukovodstvom, prikrivaju stvarne brojke zaraženosti građana pomenutih gradova, koji se svakodnevno obraćaju za liječničku pomoć. Zbog neopremljenosti bolnica, nedovoljnog kapaciteta, ali posebno nedovoljnog broja stručnog medicinskog kadra, dovodi se u pitanje opstanak cijelih porodica, koje su u opasnosti od potpunog nestanka.

Cijenjena ekselencijo!
Medicinski stručnjaci iz Bosne i Hercegovine ponudili su da se stave na raspolaganje kolegama u Novom Pazaru, Tutinu i Sjenici, da zajednički pomognu u liječenju oboljelih od COVID-a 19, kao i sprječavanju širenja coronavirusa. Državno rukovodstvo Srbije je odbilo ovu ponudu iz susjedne Bosne i Hercegovine (!), što nas upućuje na sumnju da u stvari rukovodstvo Republike Srbije sve čini da se prikrije stvarna istina i namjerni propusti u gradovima sa bošnjačkom većinom. Jer u tome kontekstu, van svake pameti je da predsjednik Srbije Vučić izjavljuje da su “bolnice u Novom Pazaru bolje opremljene od bolnica u Njemačkoj”, dok se na dramatičnim snimcima može uvjeriti da to nema veze sa istinom; pacijeniti leže po dva u krevetu, na stolicama po hodnicima, u špajzima i ostavama. Zabilježeno je da su dva teško oboljela pacijenta iz Sjenice, po narodnosti Bošnjaci, vraćeni iz Zdravstvenog centra u Užicama, nakon čega su odmah umrli. Članovi vlade su izjavili da je došlo do nesporazuma! Ne, to ne može biti nesporazum, to je dvosrtruko ubistvo, za koje se mora odgovarati. U državi u kojoj se poštuje zakon te osobe bi odmah bile predmet procesuiranja tužioca i suda, a ne da se govori o nesporazumu. Naravno, uključujući i smrtne slučajeve u Novom Pazaru i Tutinu.
U tako teškoj zdravstvenoj situaciji nedopustiv je nacionalistički i šovinistički pristup prema oboljelim pacijentima bošnjačke nacionalnosti od strane rukovodstva Srbije, na čelu sa Aleksandrom Vučićem. On – Vučić, javnosti je poznat po ratnoj prijetnji upućenoj NATO-u da će pobiti sto muslimana za jednog ubijenog Srbina. Na Zapadu su vjerovali da je konačno reterirao od velikosrpske ratničke politike, ali nije tako. Za njega se također zna da je u toku genocidne agresije na BiH bio na ratištu oko Sarajeva u četničkim jedinicama ratnih zločinaca Slavka Aleksića i Vojislava Šešelja. A potom bio je i Miloševićev ministar za informisanje. Znači da je prošao ratnu školu koju sada na perfidniji način provodi nad Bošnjacima Sandžaka.

Cijenjena ekselencijo,
Božji imperativ nas uči: “Ko spasi jedan ljudski život kao da spasi cijelo čovječanstvo.” U ime humanosti, u ime svih oboljelih, pozivamo vas i zahtijevamo od vas, da putem vaših vlada i ambasada hitno uputite medicinsku i liječničku pomoć u gradove Novi Pazar, Tutin, Sjenicu… Ujedno da pošaljete komisiju koja će utvrditi odnos rukovodstva Srbije prema građanima u pomenutim gradovima. Također, da posebno utičete na rukovodstvo Srbije da prihvati pomoć medicinskih stručnjaka iz Bosne i Hercegovine, Turske, i drugih država koje ponude pomoć.

Bog vam pomogao onako kako se budete angažovali.

S poštovanjem,
Muharem Purišić, dipl.ecc., predsjednik Bošnjačko-američke nacionalne asocijacije – SAD
Dr. Emir Ramić, direktor Instituta za istraživanje genocida – Kanada
Dr. Mersim Ziljkić, portparol BANA – SAD
Esad Krcić, gl. urednik Bosniaks / Bosnjaci.Net
Smajle Srdanović, predsjednik Islamske zajednice & Kulturnog centra Plav/Gusinje u New Yorku
Mithat Mujović, predsjednik Udruženja “Sandžak Bosna” – Austrija
Šefadil Ličina, predsjednik Zajednice sandžačke dijaspore (ZSD) – Francuska
Dževad Skenderović, predsjednik Bošnjačke kulturne zajednice (BKZ) – Njemačka
Sinan Kurtanović, predsjednik Zajednice sandžačke dijaspore (ZSD) – Holandije
Elvir Bajrak, predsjednik Bošnjačke nacionalne fondacije (BNF) – Švedska
Ibiš Rešović, predsjednik HO “Sandžak” – Danska
Besim Ferhatovic, predsjednik Bosnjaci Frankfurta i dijaspore

(Za više informacija obratite se na e-mail: bana.bossan@gmail.com)

B.net


Related posts

Bosanskohercegovački model Džejla Glalvović Očuz nastupila na prestižnom Baselworldu Showu u Švicarskoj

Frankfurt: Obavještenje Generalnog konzulata BiH u Njemačkoj za sve bh. građane

Urednik BiH Info Desk

Ispraćen 15. konvoj mladih Bošnjaka Hrvatske i njihovih prijatelja „Da se nikad ne zaboravi“

Editor

Leave a Comment