Bosnia Appeal

Zahvaljujući građanima koji su prikupili 13 hiljada KM i uplatili za njega Fikret Dedić iz Bužima, jutros pušten iz zatvora

Fikret Dedić iz Bužima, koji je zbog nepuna tri metra drva za ogrjev, koje je posjekao u državnoj šumi, otišao na izdržavanje šestomjesečne kazne zatvora, a jutros je pušten na slobodu zahvaljujući građanima koji su prikupili 13 hiljada KM i uplatili za njega.

Ermin Karić, predstavnik Udruženja građana za bolji Sanski Most je organizirao prikupljanje novčanih sredstava za porodicu Dedić, rekao je kako je već uplaćen traženi iznos od 12.900 maraka na račun budžeta Federacije BiH. Općinski sud u Bosanskoj Krupi je na Dedićev zahtjev donio pomenutu presudu uvaživši njegovu molbu da mu se preostali dio zatvorske kazne u trajanju od četiri mjeseca i devet dana preinači u novčanu kaznu.

U presudi se navodi kako je na ovaj način svaki dan izrečene kazne zatvora zamijenjen novčanom sankcijom u iznosu od 100 maraka. Za Dedića su slane i molbe predsjedniku Federacije BiH Marinku Čavari da ga pomiluje.

Fotografija koju je objavio Bišćanin Almir Buljubašić na Facebooku izazvala je duboke emocije, saosjećanje i suze kod ljudi iz Krajine, ali i drugih dijelova BiH. Dedić je zagrlio svoju djecu, ona su otišla u školu, a njega je brat odvezao u KPZ Bihać.

Jedini izvor prihoda ove porodice je mjesečna pomoć u iznosu od 50 maraka koju Dedić dobiva na ime ratne invalidnine, s obzirom na to da je nekoliko puta ranjavan u ratu.

Njegov izlazak iz zatvora je najveći poklon koji je porodica Dedić mogla dobiti za 2020. godinu.

Related posts

Aktivisti mostarskog udruženja “Zajedno za naš grad” postavili frižider sa besplatnim kuhanim obrocima

Bosanci i Hercegovci koji žive u Minhenu poslali 1.000 paketa pomoći migrantima u Bihaću

Editor

Happy New Year!

Editor

Leave a Comment