Bosnia Appeal

Dolazi nam najmiliji musafir – Ramazan

Prema takvimu Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini zalaskom sunca večeras nastupa mubarek mjesec Ramazana, dok će prvi dan ramazanskog posta biti sutra u petak, 24. aprila.
Mjesec ramazan je mjesec obaveznoga posta za sve punoljetne, zdrave muslimane koji nisu na putu. Post je naređen 2. godine po hidžri (624.). Svaki punoljetan, zdrav, slobodan musliman dužan je postiti čitavih mjesec dana od zore do zalaska sunca. To je treći temelj islama. Mjesec ramazan je 9. mjesec islamskoga kalendara koji nekad ima 29 a nekad 30 dana. Muslimani poste u svim godišnjim dobima s obzirom na lunarni kalendar. Godina muslimanskog kalendara je kraća za deset dana od sunčeve godine, pa se tako ramazan pomjera svake godine za deset dana. Ko posti 36 godina redovno postio je ramazan u svako godišnje doba i u svim mjesecima i danima.
Ramazanski post je treći od 5 stubova islama. Postiti je dužan svaki odrastao i zdrav musliman i muslimanka.
Podsjećamo, pet stubova islama ili pet glavnih islamskih dužnosti su : 1. Očitovati pripadnost islamu (Kelimei-šehadet), 2. Klanjati propisane namaze (salat) – svaki dan 5 namaza: Sabah, Podne, Ikindija, Akšam, Jacija, 3. Postiti mjesec ramazan (savm), 4. Davati propisani dio imovine (zekat), 5. Izvršiti propisanu posjetu Kabi (hadž).
U skladu sa trenutnom situacijom, vjerski život tokom ramazana u našoj domovini i bosanskohercegovačkoj dijaspori bit će organizovan u okviru vanrednih mjera koje važe u državi (gdje živite) zbog proglašene pandemije korona virusa.

Humanitarna organizacija Bosnia Appeal i redakcija portala BHDINFODESK iz Birminghama, svim muslimanima, želi da predstojeće mubarek dane provedu u dobrom zdravlju, duševnom miru i blagostanju, zajedno sa svojim porodicama, prijateljima i komšijama.


Ramazan Šerif Mubarek Olusun!

Design:BHDINFODESK

Related posts

Nova prevara/Lažna liječenja u inostranstvu novi vid prosjačenja

Bosanka Vanja Crnojević u Bejrutu će pomagati stradalom stanovništvu

BHD Info Desk Administrator

US Soccer Education Denver: Pomozimo Safetu Hodžiću, nekadašnjem kapitenu malonogometne reprenzentacije BiH

Editor

Leave a Comment