Moj stav

SISTEM U SLUŽBI NIČEGA: Kako se kroz Studentski dom Bjelave oslikala država

banner

Nefunkcionalnost postojećeg sistema u Bosni i Hercegovini najbolje se ogleda u nesposobnosti državnog aparata da odgovori na bilo kakve izazove s kojim se naša zemlja susreće. Posljedice te nesposobnosti direktno snose svi građani Bosne i Hercegovine – Bošnjaci, Hrvati, Srbi i Ostali – iz čijih se džepova finansira glomazni birokratski aparat koji je, izgleda od utemeljenja, svrha samom sebi.

Posljednji primjer takve vrste nefunkcionalnosti mogli smo vidjeti nekoliko kilometara od zgrade bh. institucija i Predsjedništva BiH – u Studentskom domu Bjelave. Improvizacija i neljudski odnos prema državljanima BiH smještenim u ovoj ustanovi samo potvrđuju to da se nefunkcionalnost uvukla u sve pore sistema počevši od državnog, entitetskog, kantonalnog i lokalnog nivoa pa sve do studentskih domova.

Stara poslovica kaže da „riba smrdi od glave, a čisti se od repa“. Upravo taj „rep“ jesu javne ustanove, javna preduzeća i drugi subjekti u kojim za katastrofalno stanje odgovornost snose isključivo oni koji upravljaju tim lancom. Za stanje u Studentskom domu Bjelave, o kojem su mediji proteklih dana detaljno izvještavali, ne možemo kriviti ni „entitetsko glasanje“, a ni „vanjski faktor“ već isključivo nesposobnost sistema da radi u interesu građana.

Zbog toga što 13 dana u Studentskom domu Bjelave u Sarajevu niko nije pregledao, a ni pitao za simptome bh. državljane koji su po dolasku iz inostranstva poslani u izolaciju, nisu krivi ni Milorad Dodik, ni Rusija, ni SAD, ni NATO,ni opozicione stranke u Sarajevu, a ni položaj planeta. Nefunkcionalnost sistema rezultat je ili nesposobnosti rukovodećih struktura da uspostave funkcionalan sistem ili njihove bahate misli da građani ne trebaju imati funkcionalan sistem. U oba slučaju, logično bi bilo da takve strukture odstupe i dobiju priliku rukovoditi samo vlastitim domovima, a nikako određivati procedure u javnim.

Nakon protesta radnika, policajaca, nezadovoljnih građana i brojnih drugih grupacija ove godine u Sarajevu imali smo priliku vidjeti i protest osoba smještenih u karantinu Studentskog doma Bjelave. Bh. državljani svoje nezadovoljstvo iskazivali su štrajkom glađu, a bilo je čak i onih koji su prijetili samoubistvom. Protesta je bilo i u drugim karantinima, poput onog u Zenici, a svima je povod isti: izražavanje nezadovoljstva zbog nefunkcionalnosti sistema.

Vlast po običaju minimizira stvari i tvrdi da su učinili sve što je u njihovoj moći. Po ko zna koji put na sceni imamo matricu u kojoj se građani optužuju za pretjerivanje, kao da je riječ o razmaženoj djeci koja negoduju zbog igračaka, a ne državljanima suverene zemlje koji negoduju zbog narušenih ljudskih prava.

Sve dok akteri političkog života u Bosni i Hercegovini ne shvate da država postoji zbog građana, da građani nisu tu samo da pune budžete i da građani imaju pravo na funkcionalan sistem koji će zadovoljiti sve njihove potrebe o izgradnji države ne možemo pričati.

Ako sistem ne valja – a očito ne valja – mijenjate ga. Ali počnite od „repa“.

Piše: Ervin Mušinović/Patria

Related posts

Australija zatvara vrata nasilnicima koji su osuđeni za porodično nasilje

Brisel: Dan OS BiH obilježen u sjedištu NATO-a

Vukanović o postrojavanju Žandarmerije: Mažu narodu oči da je RS jaka i snažna, a NATO im na Manjači

Editor

Leave a Comment