Moj stav

Vlada Kanade: Odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine su konačne i obavezujuće

Vlada Kanade: Odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine su konačne i obavezujuće – Dan entiteta Republike Srpske ne može biti 9. januar

Povodom kršenja odluke Ustavnog suda BiH, od strane Republike Srbije i entiteta RS, koji je odlučio da je 9. januar – Dan entiteta RS neustavan, Institut za istraživanje genocida, Kanada se posebnim pismom obratio premijeru Kanade Justin Trudou. U pismu je između ostalog napisano:
„Ustavni sud BiH je utvrdio da Zakon o praznicima entiteta RS nije u skladu sa Ustavom BiH, te da krši Međunarodnu konvenciju o ukidanju svih oblika rasne diskriminacije i Evropsku konvenciju za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda. Pompezno organizovanje 9. januara i prisustvo Vlade Srbije ništa dobro neće donijeti ni Srbiji ni entitetu ni srpskom narodu u cjelini. Najava Srbije o dolasku na proslavu 9. januara, simbolizira legitimaciju zločina genocida u BiH. ali i otvorenu podršku negiranju odluke Ustavnog suda BiH od strane aktuelnih vlasti u entitetu RS. Internacionalni ekspertni tima Instituta za istraživanje genocida Kanada vas poziva da odmah pošaljete poziv političkom establišmentu Republike Srbije i entieta RS za primjenu odluke Ustavnog suda BiH kojom je Dan entiteta RS proglašen neustavnim. Poručite jasno da entitet RS nikada neće biti srpska država na tlu međunarodno priznate države BiH, bez ozbira na insistiranje održavanja paradržavnih ceremonija poput ove devetog januara“.
Vlada Kanade traži od svih nivoa vlasti u BiH sprovođenje odluke Ustavnog suda koji je utvrdio da Zakon o praznicima entiteta RS nije u skladu sa Ustavom BiH i Međunarodnom konvencijom o ukidanju svih oblika rasne diskriminacije
U odgovoru vlade Kanade potpisanog od ministra vanjskih poslova se između ostalog kaže:
Molim vas budite sigurni da je Kanada čvrsto posvećena Općem okvirnom sporazuma za mir i za očuvanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta BiH u skladu sa međunarodnim pravom. Kao članica Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira, Kanada podržava BiH u svom razvoju kao stabilnu, održivu, demokratsku multietničku državu, ohrabruje je da mirno sarađuje sa svojim susjedima i snažno podržava njen putu ka evroatlanskim integracijama. Svjesni smo diskriminirajuće odluke entiteta RS u vezi 9. januara uprkos odluci Ustavnog suda BiH koji je presudio proslavu 9. januara kao dana eniteta neustavnom. U kominikeu Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira Kanada i druge članice su još jednom čvrsto ponovile da su odluke Ustavnog suda BiH konačne i obavezujuće i zatražile od svih nivoa vlasti u BiH obavezno sprovođenje odluke Ustavnog suda“.

Institut za istraživanje genocida Kanada

Related posts

Memorijalni centar Potočari traži od Tužilaštva BiH da otvori istragu o ‘kolonama mržnje’

Dobro se SDA otvorila: Izabrano nula Srba, nula Hrvata, nula ostalih, nula mladih i 1 žena!

Urednik BiH Info Desk

Godišnjica smrti Džemala Bijedića: Mnoge su kontroverze vezane za ovu nesreću

BHD Info Desk Administrator

Leave a Comment