BiH dijaspora

SAD: Dr. Muhamed Baljević u timu koji razvija novu terapiju za liječenje raka

Iz promrzle Omahe stigla je lijepa vijest, kao stvorena za to da u novu godinu kročimo vedri s nadom da će pozitivne stvari u njoj prevladavati.
Sarajlija dr. Muhamed Baljević, sa adresom u državi Nebraska, SAD, o čijem jednom naučnom podvigu smo već pisali, ponovo je dio tima koji je za bolesne ljude uradio neprocjenjivu stvar.
Prvi put su tretirali pacijenta s myelomom CAR T cell (staničnom) terapijom.

Šta je CAR T cell terapija?
Dr. Baljević nam kaže da je privilegovan što vodi ove studije u Centru za rak Nebraska Medicine Fred i Pamela Buffett, kao jedan od glavnih istražilaca širom Amerike ‘’koji pokušavaju približiti taj vid terapije krajnjoj upotrebi za pacijente s myelomom na širem/globalnom nivou’’.
Multipla myeloma (mijelom, plazmocitom) je rak koji se stvara u vrsti bijelih krvnih stanica, u plazma stanicama.

Sretan rođendan!​

Michael Cox iz Lincolna jedan je od 180 pacijenata širom svijeta u kliničkom ispitivanju za borbu protiv određene vrste raka krvi. Zvanična medicina za njih nema više lijeka.
U reportaži jedne dnevne novine iz Nebraske Cox kaže da sada ima tri rođendana.
Prvi je bio prije 62 godine, drugi kada mu je presađena matična stanica koja je mjesecima odbijala rak krvi, a CAR T cell terapija je njegov treći rođendan.

– Oduševljen sam ako mogu nešto naučiti i pomoći drugim ljudima, rekao je Cox te objasnio kako terapija izgleda:
– Izvade ćelije iz mene, pošalju ih u Kaliforniju i učine im nešto.
– Njegove ćelije ponovno su projektirane u laboratoriju, a zatim su otpremljene u Nebrasku. Nakon što se okonča proces njihovog zagrijavanja te ćelije, ‘’naučene’’ kako pronaći rak skriven u tijelu i uništiti ga, počinju ‘’raditi’’ iskorištavajući prirodnu snagu imunološkog sistema, kaže nam dr. Baljević te dodaje da je u Nebrasci već izvršena revolucija u načinu liječenja limfoma i akutne leukemije.

– Nadamo se da ćemo se pouzdati u sličan uspjeh i u ovoj bolesti, rekao je dr. Baljević.
Šest dana nakon što su ćelije ponovo vraćene u Coxov organizam, dr. Baljević ga je zatekao kako vodi poslovni razgovor iz svog kreveta.

– To je znak da su misaone funkcije uredu, kao što su i one u vezi s pokretima, objasnio je dr. Baljević.
Samo 15 dana nakon što su mu ćelije ‘’redizajnirane’’, Cox je izašao iz bolnice te istakao da je prolazeći kroz sve ovo imao i mnogo radosti. CAR T – stanična terapija za multipla myelomu trenutno je u kliničkom ispitivanju, ali se vjeruje da bi polovinom ove godine mogla postati dostupna većem broju pacijenata.

Kompleksna terapija

– CAR T stanična terapija, dakle, podrazumijeva preuzimanje pacijentskih T ćelija, njihov inženjering tokom kojeg se ubacuju instrukcijski geni koji će stimulisati T ćelijski napad na kancer, baziran na detekciji određenih ciljnih tački na površini tumorskih ćelija. Ciljne tačke su uvijek izabrane da budu specifične za tumorske ćelije (u ovom slučaju plazma ćelije myelome), a da pritom ne budu cross reaktivne na druge normalne ćelije u tijelu. To je kompleksan proces od 4-6 sedmica u određenim postrojenjima te nakon njihovog genskog inženjeringa, one se umnožavaju i transportuju za ubrizgavanje u krvotok pacijenta s ciljem dostave tumorski ciljane imune ćelijske terapije, ističe dr. Baljević te napominje da završne faze testiranja za myelomu i još neke druge vrste hematoloških oboljenja pokazuju jako ohrabrujuće rezultate.

– Ta vrsta terapije jako je kompleksna i nosi određene opasne rizike. Može se davati samo u certificiranim centrima koji imaju ljekarsku ekspertizu i infrastrukturni kapacitet, objašnjava nam mladi istraživač, koji je novembra 2019. godine prisustvovao prvom Celgene Multiple myeloma CAR T Strategic Council Meetingu, čija svrha je bila razviti strateški plan bezbjedne implementacije ove vrste terapije na globalnom nivou.

– Pozvan sam i da doprinesem kao konsultant na daljnjem razvoju implementacije ove terapije. Tokom konferencije smo posjetili i glavna industrijska postrojenja koja će proizvoditi ovaj vid biološke terapije za loco regionalnu, ali i svjetsku upotrebu, što se očekuje nakon pretpostavljenog prvog odobrenja ove vrste terapije za myelomu u drugom kvartalu 2020. Moj pacijent je jako uspješno primio terapiju i ja ga ne prestajem pratiti, ističe dr. Baljević, koji je od 2019. godine, kaže nam, počašćen time što je postao član National Comprehensive Cancer Network (NCCN) guidelines for Multiple Myeloma, (Waldenström Macroglobulinemia and Systemic Light Chain Amyloidosis) kao reprezentni član komiteta za ove bolesti za Fred & Pamela Buffett Cancer Center.

– Uradili smo prvu verziju smjernica/guidelinsa za 2019. godinu i kao kolegij je publikovali. NCCN je jedno od glavnih tijela čiji zadatak je ‘’apdejtovati’’ nacionalni set instrukcija koje se koriste na prostoru Sjeverne Amerike za management/tretman itd. svake vrste malignog oboljenja. Time se pokušava održati standard tretmana za sve pacijente u široj kliničkoj praksi, ističe dr. Baljević, napominjući da će u januaru Cancer Centar Nebraska Medicine Fred i Pamela Buffett lansirati i prvu investigator pokrenutu transplantnu studiju za myeloma pacijente, koju će on voditi kao glavni istražilac.

Kontrola bolesti

– Pokušat ćemo odgovoriti na pitanje da li je moguće promijeniti način na koji trenutno izvodimo autologni transplant za meylomu, zbog poboljšanja imune rekonstitucije u posttransplantnom periodu. Nadamo se da ćemo tako postići dugoročnu kontrolu bolesti koja bi se prioritetno oslanjala na imuni sistem, kaže dr. Muhamed Baljević, koji je i kliničko-transplancioni istraživač u polju pretransplantnih i transplantnih studija u Multiple myelomi, kao i klinički ljekar i transplanter u oblasti benigne i hematoonkologije.

Uspostavio je i otvorio prvu investigator iniciranu kliničku studiju za Multiple myelomu na tom univerzitetu te uspješno kompletirao i prvi visokorizični beskrvni autologni transplant za pacijenta Jehovinog svjedoka u historiji države Nebraska.

Edina Kamenica/Oslobodjenje

Related posts

Predstavljamo: Lejlu Budnjo dizajnericu interijera u Austriji

Editor

Sarajka Selma Koso među najperspektivnijim liderkama u Švedskoj

Urednik BiH Info Desk

Njemačka: Uhapšen Adnan Ćatić (alias Felix Sturm)

Urednik BiH Info Desk

Leave a Comment