BiH dijaspora Najčitanije

Bosanska Kostajnica: Po povratku iz Njemačke sagradio raj na zemlji

banner

Ibrahim Agarević punih 25 godina živio je i radio u Njemačkoj. Od toga pune četiri godine bio je predsjednik bh. kluba „Bosna Köln“.
Ibrahim je rođen u Bosanskoj Kostajnici, pa je onog momenta kada je otišao u penziju, napustio Njemačku i vratio se u Bosnu i Hercegovinu. Tu njegovu odluku mnogi smatraju suludom, ali Ibrahim, kako nam je rekao nije se ni malo pokajao.
Razgovor sa njim vodili smo kada je na kratko došao u njemački grad Keln.
-Takvu odluku sam donio najviše zbog djece. Nisam htio da čekam da napune 18 godina, kada bi postali punoljetni i vlasnici vlastitih pasoša, već sam ih uhvatio za ruke i rekao: „Idemo za Bosnu, da napravimo, nešto lijepo, korisno“. Da im pokažem i dokažem da i u BiH ima posla, ima nafake, da se može uspjeti ako neko to zaista i želi. Stariji sin mi se dole preporodio. Često ima posjete njegovih prijatelja iz Njemačke, a ovih dana kod njega je njih desetak došlo, pa putuje sa njima od Sarajeva do Mostara, pokazuje im ljepote naše države – priča nam Ibrahim.

 

On u Bosanskoj Kostajnici na Uni ima sagrađena četiri bungalova, moderno opremljena sa 24 ležaja.
Uskoro planira i gradnju  hotela sa restoranom i moderno opremljenim sobama. O bungalovima Ibrahima Agarevića već se uveliko pročulo, pa su mu tako gosti bila i poznata estradna imena poputa Hanke Paldum, Enesa Begovića, Selme Bajrami, Radeta Lackovića…
Naši bungalovi su otvoreni tokom cijele godine, a najviše gostiju imamo iz Evrope, valjda su prepoznali taj naš kvalitet, komfor i uvijek sviježu zdravu hranu. Pretežno nam dolaze Nijemci, a imamo dosta gostiju iz Sarajeva, Zenice. Valjda se reklama od usta do usta širi munjevitom brzinom. Na bukingu ima ocjenu 9,8 što samo po sebi dovoljno govori. Evropljane dovodimo u Bosansku Kostajnicu,a svi ti stranci ne mogu čudom da se načude prirodnim ljepotama BiH, zelenilom, netaknutom prirodom, našim rijekama. Mislim da su ti bungalovi jedna velika priča za turizam same BiH. Treba još da kažem da smo napravili i veliki autokamp. A, ja sam ovim poslom dokazao da se i u BiH može veoma dobro raditi, uspjeti i imati srećan i idiličan život. Čovjek mora samo da ima ideju, ali i volju i želju da je realizuje. Sin i kćerka mi mnogo pomažu, a obadvoje su fakultetski obrazovani i nisu se ni jednog momenta pokajali zbog moje odluke o povratku u BiH. On radi projekte, a kćerka dizajn – nastavlja on.

Na pitanje da li se barem nekad pokajao što se vratio u BiH, Ibrahim je odgovorio:
-Ma nema tu kajanja. Pokajao sam se bio što sam svojevremeno došao u Njemačku. Čak nisam imao ni problema sa papirologijom u BiH. Moram da kažem, sada ovako javno, da sam čak od Ministarstva turizma Republike Srpske dobio „grand sredstva“. Dobio sam besplatna poticajna sredstva. Imao sam samo problema sa ljudskom ljubomorom. Naš narod će ti sve oprostiti samo uspjeh neće, a tu mislim kako na prijatelje isto tako i na rodbinu – priča on.
Agarevićevi bungalovi poznati su i u Hrvatskoj pa mu često dolaze i ljudi iz Zagreba,ali i iz Amerike.
-Ništa neću ponijeti sa sobom, a nije niko nikada. Jednog dana kada mene ne bude ostat će to mom kraju, mojoj državi. Jer, kao se kaže: „stomak se može uvijek nahraniti bilo gdje da se nalazimo,ali duša samo u mjestu gdje se osjećaš lijepo i svoj na svome – rekao nam je Ibrahim Agarević.

Bato Šišić

Related posts

Bosna i Hercegovina otvara konzulat u Novom Pazaru?

Editor

Saidin Salkić, najpopularniji australijski umjetnik rođen u Srebrenici: Iz mene vrište ‘ožiljci’

ČESTITAMO: OSAMNAEST GODINA RADA WEB-MAGAZINA BOŠNJACI.NET

Editor

Leave a Comment