BiH dijaspora

SAD: Hany Valetanlić državljanin BiH ilegalno prodavo oružje neonacističkoj grupi u Švedskoj

Hany Valetanlić, državljanin Bosne i Hercegovine koji živi u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), osuđen je na 85 mjeseci (sedam godina i jedan mjesec) zatvora za zločine povezane sa ilegalnim posjedovanjem i trgovinom oružja,

To je, prema saopćenju, uključivalo i prodaju dijelova vatrenog oružja neonacističkoj grupi i terorističkoj organizaciji u Švedskoj.

“Valetanlić je na kraju priznao da je čak 20 puta isporučio pakete vatrenog oružja dvjema grupama u Švedskoj, a da je dijelove oružja slao ljudima u Francuskoj, Rusiji i Brazilu”, navodi se u saopćenju Ureda tužioca Zapadnog okruga Washington u Sjedinjenim Američkim Državama, prenosi Detektor.ba.

Valetanlić je, kao 36-godišnjak koji živi u SAD-u, nakon suđenja u februaru 2019. godine osuđen za kršenje Zakona o kontroli izvoza oružja, ilegalno posjedovanje dva neregistrirana prigušivača i posjedovanje vatrenog oružja sa izbrisanim serijskim brojem.

Sudija Okružnog suda u američkom gradu Seattleu James L. Robart je prilikom izricanja presude rekao kako je “Valetanlić vodio ilegalni ‘unosan posao’ i poduzeo ‘prilično sofisticirane korake’ kako bi prikrio svoje ponašanje”, naglasivši kako je slanje oružja u zemlje sa zabranama posjedovanja oružja veoma ozbiljan prekršaj.

Istraga je pokrenuta 2017. godine, kada je švedska policija oduzela dijelove oružja koje je prethodno posjedovao optuženi. On je tokom 2017. iz Francuske dobio dva prigušivača, za koje je tvrdio da su uništeni. Policija je jedan pronašla u njegovom sefu, a drugi je sam predao u augustu 2017. godine.

Brian T. Moran, američki tužilac, kazao je kako je optuženi više puta lagao policiji te kršio naredbe suda, a iz Federalnog pritvorskog centra je planirao naštetiti svjedoku protiv njega. Valetanlić je porekao planiranje napada na svjedoka.

https://www.justice.gov/ BHDINFODESK

Related posts

U restoranu Mirsada Puzića u Saarbrückenu jela je i Angela Merkel

Svestrana Erna Topalović: Uspješna studentica medicine u Turskoj, govori pet jezika

Urednik BiH Info Desk

Pogled iz Australije: Zaboravljena i neshvaćena dijaspora!

Urednik BiH Info Desk

Leave a Comment