BiH dijaspora

“Moja adresa: Srebrenica”: Potpuni kolaps u dostavi izbornog materijala za glasače u dijaspori

banner

Ovih dana javlja nam se veliki broj građana koji žive u inostranstvu i koji su tek nakon 15.11.2020. godine počeli dobijati glasačke listiće kako u Evropi tako i preko okeanskim zemljama, te njihovi glasački listići neće biti uvaženi, jer su stigli posle predviđenog roka, saopćio je Izborni štab zajedničke liste “Moja adresa: Srebrenica”.

– Ovo je očigledna povreda biračkog prava, jer mnogima od njih kojima nije dostavljen glasački materijal na vrijeme uskraćeno je biračko pravo zbog propusta koje je Centralna izborna komisija napravila prilikom slanja glasačkih listića – ističu u saopćenju.

Centralna izborna komisija je, dodaju, u skladu sa svojim internim pravilima glasačke listiće trebala poslati 45 dana prije održavanja izbora, međutim, prvi kontigent sa glasačkim listićima otpremljen je 21.10. 2020. godine što predstvalja kašnjenje od 21 dan, a poslednji kontigent, otpremljen je 26.10.2020. godine, sa kašnjenjem od 26 dana.

– Tri dana prije održavanja izbora 12.11.2020. godine javila nam se Vahdeta Musić iz SAD koja je po broju za praćenje pošiljke iz nadležne američke pošte dobila informaciju da se pošta koja je poslata 26.10.2020. godine još uvijek nalazi na aerodromnu u Sarajevu – dodaju iz Štaba.

Mnogo je, navode, neregularnosti oko dostave glasačkih listića za glasanje putem pošte. Centralna izborna komsija je, ističu, pokušala da svoju bahatost nadoknadi izmjenom roka za prijem glasačkih listića do 25.11.2020. godine, kao i mogućnost slanja glasačkih listića na adrese ambasada BiH u pojedinim zemljama svijeta, međutim, kašnjenje od 26 dana u startu se nije moglo nadoknaditi.

– Primjer toga je i slučaj Ademe Salihović koja nam se javila u ponedjeljak 16.11.2020. godine iz Švajcarske čiji su glasački listići stigli 13.11.2020 godine u poštu u Švajcarskoj, a dan nakon izbora 16.11. isti su joj uručeni. Ovakvih slučajeva je na stotine. Pitamo se ko će odgovarati za ovakva očigledna kršenja Izbornog zakona i izbornih pravila. Najveću odgovornost snose upravo oni koji su jedini nadležni da sačuvaju integritet Izborng porocesa i izbornog prava za sve građane ove države, a to je Centralna izborna komisija BiH – navodi se u saopćenju.

BHDINFODESK

Related posts

Evropska unija se dogovorila o covid-certifikatima

Editor

Prema posljednjem popisu: Bošnjačka zajednica u Hrvatskoj se smanjuje

Editor

Ajdin Talić, član Kriznog štaba grada Hanaua: Građani porijeklom iz BiH se drže uputstava

Editor

Leave a Comment