Moj stav

IGK: Dejtonski mirovni sporazum pokazuje da se genocid isplati

Prije 25 godina, nakon agresije Srbije i Hrvatske na međunarodno priznatu, suverenu, neyavisnu i jedinstvenu  državu Bosnu i Hercegovinu, te nakon genocida nad njenim građanima, prije svega nad Bošnjacima, potpisan je međunarodni mirovni sporazum u Dejtonu kojim je završen rat i uspostavljen nepravedan mir. Politika agresije i genocida na državu Bosnu i Hercegovinu etablirana u projektu Velika Srbija pod liderstvom velikosrpskih ideologa i izvršilaca nagrađena je stvaranjem etnički čiste teritorije unutar bosanskohercegovačke zemlje, entiteta Republika srpska u koju se do danas vratilo samo 5 posto prognanih i nad kojima se svakodnevno krše osnovna ljudska prava i slobode.

 Dejtonskim mirovnim sporazumom cementirana je etnička podjela i tako razorena Ideja Bosne i Bosanski duh, oličeni u prihvatanju, priznavanju, poštovanju i tolerisanju drugog i drugačijeg kao hiljadugodišnjeg bosanskohercegovačkog modusa egzistencije čovjeka. 
IGK istiće da je ustav koji je nastao u Dejtonu, stvorio od Bosne i Hercegovine nefunkcionalnu državu. Država Bosna i Hercegovina  nema puni kapacitet državnosti i nezavisnosti što je posljedica nepravednog Dejtonskog ustava na osnovu koga su legalizovani rezultati agresije i genocida. Danas, 25 godina poslije jasno je da država Bosna i Hercegovina više ne može funkcionisati kao država.

Dejtonski “ustav” je diskriminatoran jer isključuje Ideju Bosne i Bosanski duh, odnosno isključuje  prihvatanje, priznavanje, poštovanje i tolerisanje drugog i drugačijeg. Umjesto slobode pojedinca, odnosno građanina, na čitavoj, jedinstvenoj teritoriji Bosne i Hercegovine imamo dominaciju i od građanina i od naroda otuđenih etničkih, političkih subjekata.

Država Bosna i Hercegovina je izgublila svoj suverenitet, svoje jedinstveno državno i društveno funkcionisanje, a njeni građani i narodi su izgubili slobodu posjedovanja jedinstvene državne i društvene zajednice. Bez jedinstvene bosanskohercegovačke državne i društvene zajednice njeni građani i narodi ne mogu očuvati i jačati bosanskohercegovačku tradiciju, historiju, kulturu. I na kraju Dejtonskim « ustavom » su najviše na gubitku Bošnjaci, koji nemaju rezervnu domovinu i koji svoju duhovnu, tradicijsku, narodnu, historijsku, jezičku i kulturnu bitnost i bitisanost jedino mogu ostvariti u jedinstvenoj bosanskohercegovačkoj državnoj i društvenoj zajednici bez legalizovanih rezultata agresije i genocida.

Institut za istraživanje genocida Kanada 

Related posts

BHDINFODESK: Podrška dr. Bećiroviću

IGK: Vrlo je značajno da je presudom Stanišiću i Simatoviću rečeno da je postojao udruženi zločinački poduhvat protiv BiH

Urednik BiH Info Desk

ČEKAJ MAGARČE DOK TRAVA NARASTE

Urednik BiH Info Desk

Leave a Comment