Moj stav Najčitanije Pogledi

Akademik Kurjak napustio BANU: Polovina članova bez kvalitetnog znanstvenog rada

banner

Akademik Asim Kurjak napustio je Bošnjačku akademiju nauka i umjetnosti (BANU). 

Na ovaj potez, kako je naveo u pismu Predsjedništvu BANU-a, Kurjak se odlučio jer cijeni da je “BANU nakon smrti predsjednika Muhameda Filipovića na prekretnici”. 

“Želi li se zadržati ugled naziva Akademija, mora se poštovati međunarodno prihvaćene kriterije znanstvenog vrednovanja koje je uveo još Platon, a afirmirale brojne ugledne akademije diljem svijeta”, ističe Kurjak u pismu. .

“Današnjim uvidom u međunarodno priznate baze podataka Scopus i Google Scholar našao sam podatke koje Vam dostavljam iz kojih je vidljivo vrlo porazno stanje međunarodne znanstvene produktivnosti BANU-a. Od 26 članova, njih 13 (dakle 50%) nije objavilo niti jedan rad koji bi objektivna međunarodna znanstvena javnost prihvatila i citirala. To izravno znači da nismo prepoznatljivi niti u vlastitom narodu i državi a kamo li diljem svijeta”, poručio je sada već bivši član BANU-a.

“Neoboriva činjenica je da su izvan BANU-a najbolji znanstveni umovi BiH i da BANU s postojećim sastavom ne ulijeva povjerenje niti svog vlastitog naroda Bošnjaka niti znanstvenih i akademskih krugova, a pogotovo ne vlasti BIH. Zbog toga nam već godinama odbijaju sufinanciranje a kada neku sitnu donaciju i dodijele, ostaje nam vidljiv nedostatak transparentnosti u trošenju tih sredstava”, poručio je akademik Kurjak. .

BHDINFODESK

Related posts

U posljednje tri godine bh. državljanstva odreklo 13.428 osoba, državljanstvo BiH su uzele 1.962 osobe

Editor

Ambasador Bosne i Hercegovine u Londonu Vanja Filipović: Naši građani su čestiti i vrijedni ljudi koji su obogatili britansko društvo

BHD Info Desk Administrator

Kaže Halid Genjac: “100.000 doza vakcina nabavili zahvaljujući naporima Izetbegovića i Turković”

Editor

Leave a Comment