BiH dijaspora

Bosna International Forum: Registrator i Servis za dijasporu Bosne i Hercegovine

banner

Proteklog vikenda u Austriji predstavljen je projekat Bosna International Forum i zvanično pokrenut Registrator i Servis za dijasporu Bosne i Hercegovine koji je u funkciji od 02.02.2020. godine.

Na predstavljanju projekta u Salzburgu i Grazu interes je pokazao veliki broj građana, a nije izostala ni podrška i interesovanje iz drugih gradova u Austriji.

Promociji je prisustvovao i ambasador Bosne i Hercegovine u Austriji NJ.E. Kemal Kozarić, koji je istakao da je dijaspora svakako najveći resurs i bogatstvo naše zemlje i da postoji potreba da se kanališe i na pravi način iskoristi ovaj potencijal.

Nevladina, neprofitabilna i apolitična organizacija na državnom nivou, uz saglasnost i Rješenje Agencije za zaštitu ličnih podataka ima za cilj da kroz Registrator dijaspore ostvari dvostranu komunikaciju između svakog pojedinca, fizičkog ili pravnog lica i Servisa za dijasporu koji kroz lokalne zajednice i NVO sektor na lokalnom nivou stoji na raspolaganju dijaspori u svim njihovim potrebama i interesima, od informacija (informacije o izdavanju razičite dokumentacije, informacije o stanju u mjesnoj zajednici iz koje potiču, informacije o mogućnostima ulaganja…) do usluga (administrativne, konsultantske, pravne – poput rješavanja imovinsko-pravnih pitanja, održavanje domaćinstava, groblja i mezarja, obilasci starih i nemoćnih roditelja ili srodnika i opskrba namirnicama…).

Servis čini nevladin sektor umrežen na prostoru cijele Bosne i Hercegovine i uključuje više od 1000 lica, okupljenih oko projekta, a neki od partnera su Fondacija Mozaik, IPA, Pomozi.ba i dvadeset udruženja poput Žene to mogu iz Banja Luke, LAN iz Bihaća, Budućnost iz Modriče, Forum Žena iz Bratunca i drugi.

U prvoj fazi je cilj uspostaviti komunikaciju i izgraditi povjerenje između pojedinaca kroz njihove potrebe kao i različitim bosanskohercegovačkim organizacijama širom svijeta uspostaviti saradnju, a nakon toga u drugoj fazi započeti sa projektom 5525 koji se tiče investicija u konkretne projekte kroz već završene primjere u kojima su investitori više lica iz dijaspore, a zapošljavaju 30 mladih osoba u Bosni i Hercegovini.

Ukoliko želite ili smatrate da se na bilo koji način možete uključiti u projekat i doprinijeti Vašoj domovini kao stručnjak u određenoj oblasti ili biti partnerska organizacija, stojimo otvoreni za dalju komunikaciju.

Informacije i kontakte o Registratoru i Servisu možete naći na www.bif.ba, a Vašu registraciju ili upit možete poslati već sada.

BHDINFODESK

Related posts

Institut za istraživanje genocida Kanada: “Ukloniti Dodika sa svih političkih funkcija u Bosni i Hercegovni

Editor

Na korak do ukidanja viza: Tek sada će uslijediti odlazak iz Hrvatske i BiH

Stuttgart: Uprkos lošem vremenu bosanskohercegovačka dijaspora dala podršku jedinstvenoj domovini

Urednik BiH Info Desk

Leave a Comment