Moj stav Najčitanije

Velika Britanija: Otvoreno pismo preživjelih boraca Armije BiH iz Srebrenice Muje Delića i Huse Bektića organizaciji “Remembering Srebrenica”

banner

Jesu li turisti važniji od preživjelih boraca Srebrenice?

Preživjeli borci Armije BiH iz Srebrenice Mujo Delić i Huso Bektić koji trenutno žive u Velikoj Britaniji, obratili su se redakciji BHDINFODESKA i iznijeli svoje viđenje nekih postupaka organizacije Remembering Srebrenica iz Velike Britanije. Njihovo saopštenje prenosimo u cijelosti:

„Kao dvojica Srebreničana koji smo kao borci Armije Bosne i Hercegovine preživjeli svu golgotu i tragediju Podrinja od 1992-1995, i na kraju preživjeli genocid u julu 1995. želimo ovom prilikom izraziti naše veliko zadovoljstvo što u zemlji u kojoj trenutno živimo postoji organizacija Remembering Srebrenica koja konstantno radi da se genocid u Srebrenici nikada ne zaboravi i samim tim nikada nigdje ne ponovi.
Također svim svojim srcima podržavamo projekat koji vodi Remembering Srebrenica i nadamo se da će se uskoro u UK izgraditi Muzej posvećen genocidu u Srebrenici, koji će biti od ogromne važnosti, da u jednoj velikoj zemlji kao Velika Britanija postoji jedan stalni spomenik koji će podsjećati sve generacije, a pogotovo one mlađe na sve događaje koji su doveli do genocida 1995.

Prije nekoliko dana tačnije 11.02.2020 u Westminsteru je objavljena tema za ovogodišnju komemoraciju Sedmice sjećanja na genocid u Srebrenici. Temu je obznanio Rt. The Hon. Robert Jenrick, sekretar za stanovanje, zajednice i lokalnu upravu u vladi premijera Velike Britanije Borisa Johnsona. Događaju je pored članova britanskog parlamenta, prisustvovao i Haris Silajdžić, bivši član Predsjedništva Bosne i Hercegovine te ugledni političari i predstavnici različitih zajednica iz Velike Britanije i Bosne i Hercegovine i mnogi članovi bh. zajednice u Velikoj Britaniji.

Uzimajući u obzir gore navedene činjenice, ipak želimo skrenuti pažnju na neke propuste organizatora iz Remembering Srebrenica koje smo uočili i koji nas kao jedine preživjele žrtve genocida bole. Naime, na tom izuzetno važnom skupu niko od uvaženih govornika nije se sjetio reći da u sali imamo dvojicu preživjelih boraca iz Srebrenice, koji su uspjeli tog kobnog jula 1995. godine izvući živu glavu iz pakla zaštićene UN-zone. Pitamo se, da li bi se to slučajno moglo desiti Jevrejima prilikom obilježavanja godišnjice holokausta.

Tokom prošle godine održano je na stotine komemoracija širom Velike Britanije na neke smo mi i naše porodice, koje su također žrtve naših noćnih mora prouzrokovanih genocidom u Srebrenici bili pozvani. Nažalost, na mnoge i to one važnije nismo, dok su među pozvanima svoje mjesto našli pojedini turisti iz BiH koji sa Srebrenicom i genocidom nemaju ništa.
Potom, prednost nad nama imale su osobe odavde iz Velike Britanije koje nisu vidjele rata u Bosni i Hercegovini, a sam genocid u Srebrenici pratili su putem TV ekrana, zavaljeni u udobne fotelje, iz daleke Engleske.

Nas i naše familije to jako boli.

Preživjeli borci Armije BiH iz Srebrenice Mujo Delić i Huso Bektić (Velika Britanija)


BHDINFODESK

Related posts

OBILJEŽAVANJE 103. GODIŠNJICE GENOCIDA NAD AZERBEJDŽANCIMA

BHD Info Desk Administrator

KOMISIJA ZA NEGIRANJE GENOCIDA TRAŽI PODATKE OD MC POTOČARI

Urednik BiH Info Desk

ZA SVE JE KRIV NAROD: Sa Sarajevskom misom Bleiburškim žrtvama ništa nije završeno

Urednik BiH Info Desk

Leave a Comment