Društvo

Nova britanska imigraciona politika: Bodovanje za radnu vizu, potrebno 70 bodova

banner

Velika Britanija će zatvoriti svoje granice za nekvalificirane radnike koji ne govore engleski kao dio temeljne promjene zakona o imigraciji koja će zaustaviti trend jeftine radne snage iz EU u tvornicama, hotelima i restoranima.
Nova britanska vlada najavila je da će ‘po prvi put u zadnjih nekoliko decenija’ preuzeti ‘punu kontrolu’ nad imigracijama kako bi eliminirala ‘deformacije’ nastale usljed slobode kretanja u vrijeme dok je zemlja bila članica EU.
Međutim, odmah su reagirali čelnici industrije optužujući vladu za napad na ekonomiju koji bi mogao imati ‘katastrofalne’ posljedice.
Vladin plan osudili su laburisti i Liberalni demokrati, kao i Unison koji predstavlja medicinske radnike, a koji su prognozirali ‘apsolutnu katastrofu za zdravstveni sektor’.
U dokumentu o novoj imigracionoj politici između ostalog se kaže:

 • Granice Velike Britanije bit će zatvorene za nekvalificirane radnike, a svi imigranti će morati govoriti engleski.
 • Svi koji žele raditi u Britaniji moraju imati ponudu posla sa minimalnom godišnjom platom od 25.600 funti (60.255 KM), iako i niži prag od 20.480 funti može biti prihvaćen ako se radi o deficitarnoj grani kao što je sestrinstvo.
 • Ukida se mogućnost samozapošljavanja (na temelju ranijih primjera poljskih i rumunskih građevinaca koji su dolazili u Britaniju bez posla).
 • Na granici više ne važe lične karte Francuske i Italije i drugih EU zemalja.
 • Obrazovni prag za strane državljane koji žele raditi u Velikoj Britaniji biće smanjen sa fakultetske diplome na srednju školu. Neće se ograničavati broj kvalificiranih radnika, a pojedini će biti prihvaćeni bez posla (deficitarne grane).
 • Prava umjetnika, sportista i muzičara na ulazak u zemlju radi takmičenja, koncerata i audicija se ne mijenjaju.
  Nova politika naišla je i na kritiku poslodavaca naročito zato što su na listu nekvalificiranih radnika dodani konobari i ‘osnovni’ poljoprivredni i ribolovni radnici.
  Direktor politike Konfederacije regrutovanja i zapošljavanja, Tom Hadley, komentirao je da su ‘poslovi koje vlada smatra ‘nekvalificiranim’ od vitalnog značaja za rast poslovanja. Najava prijeti da odstrani ljude koji su nam potrebni za usluge na koje se javnost oslanja’. Hadley je dodao da su ‘potrebni radnici koji nam mogu pomoći da se brinemo o starijima, gradimo kuće i održavamo ekonomiju snažnom’.
  Jedan od najugroženijih sektora bit će ugostiteljstvo; u prosjeku samo jedan od 50 aplikanata za posao bariste je Britanac, a hoteli se u potpunosti oslanjaju na radnike iz EU za usluge čišćenja, osiguranje, poslove u kuhinji itd, prenosi britanski Guardian.

Novi zakon trebao bi stupiti na snagu od 01.01.2021. godine.

Related posts

28. GODIŠNJICA ZLOČINA NAD 1.573 BOŠNJAKA ZVORNIKA, PORODICE TRAGAJU ZA OSTATCIMA 418 ŽRTAVA

Urednik BiH Info Desk

Danas je godišnjica zločina na Tuzlanskoj kapiji

Urednik BiH Info Desk

IGK: Povodom Dana pobjede nad fašizmom, Dana Evrope i Dana zlatnih ljiljana

Editor

Leave a Comment