BiH dijaspora

Bijeli golub ponovo (ne) leti 50/ 205: KOME (NI)JE DO SMIJEHA

banner

Onomad zove poznati biznismen Himzo Fazlić – došla ekipa iz Visokog da snima film o njemu, pa mogu li šta kazati u kameru. Naravno, i predložio „bolju režiju“: kao srećemo na mostu, a potom u lijepo uredjenoj Stadsbibliotek reči svoje. Himzika se „picnuo“, šešir pod obavezno, pa je ušlo u kadar: „Eto te sa tim bijelim šalom kao Ćiro Blažević…!“ O tome je sa fotosima bilo u jednoj ranijoj kolumni- definitivno (i) najelegantniji Bosanac u Örebru. Umije se lijepo (i) nasmijati, jos žesce razljutiti na „svoje“ i „njihove“.
A vrsni pčelar Pasaga Ramić je blaže naravi i „odmjereno“ smiješi. Naj- naj u svojoj disciplini, plus kako ga je bivši vlasnik haciende, gdje drži pčele, „prodao“ zajedno sa košnicama. I, koji zasluženi dobitak nakon „transfera“- kirija fraj, samo nadgledati imanje. Novi vlasnik Christian Kestea je veliki laf, divno zrači i valjaće proširiti priču.
Uvijek je nasmiješen bio i stari komšija Arne, koji je dolazio na kahvu dok sam radio u ÖIC- Kulturalliansen. Pa ću u šali/zbilji kao otići u komunu i da mu daju „honorar“ da svaki dan prošeta glavnom ulicom.
A sada hajmo na zapadnu obalu Skandinavije. „Kako da se smijem kada mi nije do smijeha..!“- s prve će pisac Enes Topalović kada smo se sreli u Bergenu i napravimo fotos kako reazmjenjujemo nove knjige. Davno je bilo, ne sjećam bi li nekog osmjeha. Nešto bogzna nije nasmijan ni bibliotekar Metin Damar. Iz Sirije, po meni najfotogeničniji stranac. Kolege vele da uvijek na zajedničkim fotosima najbolje „ispadne“. Evo ga „ufoljenog“ na bilbordu Haga centra. Malo sam ga „zasmijavao“ i učas udesen ovaj fotos.
Osmjehe sa bilborda, detalji i sa bazena, teretane, apoteke, restorana…, ne treba sasvim zaozbiljno racunati. Ali lijepo vidjeti, pa makar i „namjesteni“.

P.S.

Od prije dvije sedmice je fotos. Ovu kolumnu priveo pored bolesničkog kreveta. Majka je ponovo u bolnici – ni meni nije do smijeha…. U zadnje dvije objave islo je grdno o „našima“ i „njihovima“. Ne ide, pa ne ide. Prvo treba liječiti ove prostore, pa biće boljih i vijesti i- osmjeha.

Objave u funkciji regionalnog projekta u osnivanju DaBudeBolje&GljivaMira paralelno prenose Fb- grupa BIH DIJASPORA INFODESK, portal BHDINFODESK i šalje na više mejl adresa

Piše: Sead Hambiralović

Related posts

Bosanac Ado Dulas: Glumac u mnogim akcionim filmovima u Hollywoodu

Urednik BiH Info Desk

Tuzlanka Jelena Novaković iz Madrida: Većina Španaca nisu mnogo uplašeni

Urednik BiH Info Desk

Za mališane iz centra „Vladimir Nazor“ stigli paketići iz Amerike

Urednik BiH Info Desk

Leave a Comment