Društvo

Novi njemački zakon o useljavanju stručnjaka: Pogledajte koje diplome priznaju i ko će moći na rad u Njemačku!

Novim Zakonom će biti proširene već postojeće odredbe o useljavanju, saopćeno je iz Ambasade Savezne Republike Njemačke.
Zakon se primjenjuje na državljane svih zemalja širom svijeta i odnosi se prvenstveno na osobe sa stručnom ili akademskom kvalifikacijom. Važno je da visokoškolska ili stručna kvalifikacija moraju prethodno biti priznate u Njemačkoj.
Prema novom Zakonu o useljavanju, prvi korak je dakle podnošenje zahtjeva za priznavanje (nostrifikaciju) kvalifikacije u Njemačkoj. Ako je izdata potvrda o priznavanju kvalifikacije, sljedeći korak je podnošenje zahtjeva za vizu u Njemačkoj ambasadi u Sarajevu.
Ukoliko postoji ponuda za posao i ako je izvršena odgovarajuća nostrifikacija kvalifikacije, ubuduće se mogu doseliti stručnjaci iz svih oblasti rada. Ukida se pravilo po kojem je za samo određena, jasno definisana, deficitarna zanimanja postojala mogućnost useljavanja. Osim toga, kod ovih zahtjeva više se neće primjenjivati pravilo provjere po kojem prednost pri konkretnom zapošljavanju ima stručni kadar iz Njemačke ili Evropske unije.
Osobe sa priznatom stručnom kvalifikacijom mogu podnijeti zahtjev za vizu u svrhu traženja posla: Radno mjesto mora biti u skladu sa obrazovanjem i primjereno kvalifikaciji.
I za mlade ljude koji još nisu stekli stručnu kvalifikaciju ovaj zakon otvara nove mogućnosti: osobe mlađe od 25 godina mogu ubuduće podnijeti zahtjev za vizu kako bi u Njemačkoj tražile mjesto za stručno obrazovanje i tamo stekle svoje kompletno obrazovanje.
Neophodno poznavanje njemačkog jezika dokazuje se predočavanjem certifikata o položenom ispitu.
Nema starosne granice. Osobe starije od 45 godina, međutim, moraju dostaviti dokaz o minimalnoj plati.
Novi zakon ne utiče na Pravilo za zemlje zapadnog Balkana.
Za osobe koje nemaju visokoškolsko ili stručno obrazovanje i dalje važe postojeća pravila useljavanja u Njemačku. Ovdje će i dalje biti na snazi provjera pravila o prednosti pri zapošljavanju, piše Klix.ba.
Ubuduće će se i kod Pravila za zemlje zapadnog Balkana primjenjivati odredba da osobe životne dobi starije od 45 godina moraju predočiti dokaz o minimalnoj plati.
Onaj ko želi podnijeti zahtjev za vizu, u svakom slučaju treba pročitati informativne listove sa detaljnim uputama na web stranici Ambasade.

Diplome fakulteta koje priznaju:

BHDINFODESK


Related posts

Bijeli golub ponovo (ne)leti 18/205: KULA „S PRIČOM“

Editor

Koronavirus u Njemačkoj: Stopa smrtnosti najmanja u EU

Urednik BiH Info Desk

Prije 28 godina zavijorila se zastava sa ljiljanima ispred zgrade UN-a

BHD Info Desk Administrator

Leave a Comment