BiH dijaspora

Bosna i Hercegovina na trećem mjestu u svijetu po iseljavanju i odlivu mozgova

Bosna i Hercegovina je na trećem mjestu u svijetu po pitanju iseljavanja i odliva mozgova, pokazali su podaci na infografici koju je objavio časopis “The Economist”.

Grafika je napravljena na osnovu podataka iz Izvještaja o globalnoj konkurentnosti za 2018. godinu Svjetskog ekonomskog foruma.⁠
Ispred BiH se nalaze samo Venecuela i Haiti, dok su iza naše zemlje Hrvatska, Rumunija, Jemen, Moldavija, Makedonija, Benin i Srbija.
Iseljavanje iz BiH već duže vremena predstavlja ozbiljan i hronični problem. Usporedba sa susjednim zemljama, Srbijom, Hrvatskom, Sjevernom Makedonijom i Kosovom pokazala je da su trendovi depopulacije u BiH na vrhuncu u posljednjih 20 godina.

Iz “The Econimista” upozoravaju da države koje se nalaze u razvoju brinu zbog migracija svog stanovništva oni su većinom zabrinuti zbog odlaska najkvalitetnijih kadrova, odnosno talentovanih i uspješnih inžinjera, ljekara, naučnika i drugih stručnjaka u IT kompanije, bolnice ili na univerzitete razvijenog svijeta.
Priznavanje, a ne rješavanje problema odlaska stanovništva i smanjivanja radne snage, glavni su izazovi s kojima je BiH trenutno suočena.
Vlasti u BiH su u tokom 2019. godini podržale izvještaj, predstavljen kao dio Strategije za saradnju s iseljenicima koji je naveo podatke za 2017. godinu, prema kojem najmanje dva miliona ljudi porijeklom iz BIH trenutno živi van granica svoje domovine.

BHDINFODESK

Related posts

Birmingham: Nana Aza policiji prijavila vlastiti nestanak

Editor

Od danas: Slovenija priznaje samo PCR test iz EU i šengenskog područja

Editor

Bijeli golub ponovo (ne)leti 206/ 97: POMIRENJE KOD MOSTA

BHD Info Desk Administrator

Leave a Comment