BiH dijaspora

Bosna i Hercegovina na trećem mjestu u svijetu po iseljavanju i odlivu mozgova

Bosna i Hercegovina je na trećem mjestu u svijetu po pitanju iseljavanja i odliva mozgova, pokazali su podaci na infografici koju je objavio časopis “The Economist”.

Grafika je napravljena na osnovu podataka iz Izvještaja o globalnoj konkurentnosti za 2018. godinu Svjetskog ekonomskog foruma.⁠
Ispred BiH se nalaze samo Venecuela i Haiti, dok su iza naše zemlje Hrvatska, Rumunija, Jemen, Moldavija, Makedonija, Benin i Srbija.
Iseljavanje iz BiH već duže vremena predstavlja ozbiljan i hronični problem. Usporedba sa susjednim zemljama, Srbijom, Hrvatskom, Sjevernom Makedonijom i Kosovom pokazala je da su trendovi depopulacije u BiH na vrhuncu u posljednjih 20 godina.

Iz “The Econimista” upozoravaju da države koje se nalaze u razvoju brinu zbog migracija svog stanovništva oni su većinom zabrinuti zbog odlaska najkvalitetnijih kadrova, odnosno talentovanih i uspješnih inžinjera, ljekara, naučnika i drugih stručnjaka u IT kompanije, bolnice ili na univerzitete razvijenog svijeta.
Priznavanje, a ne rješavanje problema odlaska stanovništva i smanjivanja radne snage, glavni su izazovi s kojima je BiH trenutno suočena.
Vlasti u BiH su u tokom 2019. godini podržale izvještaj, predstavljen kao dio Strategije za saradnju s iseljenicima koji je naveo podatke za 2017. godinu, prema kojem najmanje dva miliona ljudi porijeklom iz BIH trenutno živi van granica svoje domovine.

BHDINFODESK

Related posts

Muzičar Zlatko Sjerić iz Mainza: “Najbosanskiji” autor folk-muzike

BHD Info Desk Administrator

re:Generacija premijerno prikazana u Washingtonu

Editor

Uspon i suton Male Bosne u St. Louisu

Urednik BiH Info Desk

Leave a Comment