Bosnia Appeal

Bosana u Los Angelesu za bh. studente prikupila 75.000 dolara

U Los Angelesu je 7. marta održana donatorska večer fondacije Bosana, na kojoj je u svrhu stipendiranja studenata u BiH prikupljeno više od 75.000 dolara.
Uz izuzetno uspješnu 2019 godinu, fondacija je premašila ukupnu cifru od milion dolara prikupljenih donacija u toku jedanaest godina svog postojanja.
Godišnjem donatorskom okupljanju u Los Angelesu prisustvovalo je blizu 200 gostiju. O značaju Fondacije, kao i njenim programima saradnje sa Američkom ambasadom u BiH, govorio je ambasador SAD u BiH, Eric Nelson. U programu su učestovali operna pjevačica Vedrana Kalas uz pratnju Željka Marasovića, Zana Messia & Midnight Mission Band, a na afterpartiju goste je zabavljala Dj Valida.

Održana je i panel diskusija na kojoj su govorile Sanja Kulenović, Majla Ćusto, Marsela Pećanac, Mahira Tanović i Dženita Pašić, koje su svoje karijere ostvarile u Americi. One su govorile o važnosti visokog obrazovanja, kao i o položaju i ulozi žene u njihovim profesijama. Panel je vodila naša uspješna režiserka Sabina Vajraca.

Tradicionalna “DoGooder” nagrada ove godine je dodijeljena Dženiti Pašić za njen dugogodišnji rad i doprinos Fondaciji kao i Bosni i Hercegovini kroz njen angažman u BHAAAS.

Od svog osnivanja Bosana je omogućila stipendije za više od sto bosanskohercegovačkih studenata, kao i programe njihovog profesionalnog razvoja, u vidu pohađanja konferencija i seminara, te mentorskih programa i obuka. Svake godine deset to petnaest novih studenata ima priliku postati Bosanini studenti i time proširiti mogućnosti svog obrazovanja i profesionalnog napretka.

Od ove godine Bosana bilježi još jedan značajan uspjeh. Bivša stipendistica Bosane, Lejla Mušanović je prvi stalni uposlenik Fondacije u kojoj je rad baziran isključivo na volontiranju. Lejla Mušanović i Matea Jevrić, bivse stipendistkinje, bile su prisutne na ovogodisnjem eventu i obratile se gostima u ime svih Bosana studenata.

Kao i svake godine, sponzori su pokrili sve troškove vezane za sam događaj kako bi 100 posto donacija išle direktno za stipendiranje mladih u BiH.
Na samom eventu promovisana je i knjiga koju je napisao jedan od Bosana studenata, Benjamin Avdić, zajedno sa kolegicom Lamom Teletović. “Heroj bez plašta“ je ilustrovana knjiga za djecu sa audiozapisima čiji su glavni likovi – djeca sa invaliditetom prikazani kao superheroji koji imaju skrivene supermoći.

Klix

Related posts

Visoko: Javna kuhinja u pet godina podijelila 200.000 obroka

Ramizu Nukiću pomogle bh. žene iz Osla

Happy New Year!

Editor

Leave a Comment