Dopunske škole

ODLUKA NA SASTANKU GRAĐANA BiH U REUTLINGENU: POČINJE SA RADOM BOSANSKA ŠKOLA

banner

Izvođenje dopunske nastave na bosanskom jeziku počinje 15. marta 2020. godine, a odvijat će se svake nedjelje, od 11 do 13 sati. Puna podrška Saveza, rukovodstva Kulturne zajednice BiH Reutlingen e.V (bošnjačkog džemata u Reutlingenu/Eningenu) i Edina ef. Pašalića.

REUTLINGEN – U nedjelju, 8. marta 2020. godine, u prostorijama Kulturne zajednice BiH Reutlingen e.V (bošnjačkog džemata u Reutlingenu/Eningenu) održan je sastanak predstavnika Saveza dopunskih škola BiH i roditelja djece iz Reutlingena i okoline zainteresiranih za pohađanje dopunske nastave na bosanskom jeziku.

O značaju očuvanja maternjeg jezika i postojanja bosanskih dopunskih škola u dijaspori prisutnima su govorili: Edin ef. Pašalić, imam bošnjačkog džemata u Reutlingenu i predstavnici Saveza dopunskih škola BiH u dijaspori, Haris Halilović i Ajdina Bešić.

Na sastanku je jednoglasno donijeta odluka da se ponovo aktivira rad bosanske škole u Reutlingenu. Izvođenje nastave počet će već naredne nedjelje, 15. marta 2020. godine, a nastava će se održavati svake naredne nedjelje, od 11 do 13 sati, u prostorijama Kulturne zajednice BiH Reutlingen e.V (bošnjačkog džemata u Reutlingenu/Eningenu), na adresi: Am Kappelbach 20, 72800 Eningen unter Achalm.

Bosanska škola u Reutlingenu osnovana je krajem 2014. godine, na ideju Saveza dopunskih škola BiH i bh. aktivista iz ovog grada i okoline predvođenih gospođom Edinom Zečević.

Nakon više od pola godine zajedničkih aktivnosti, na prigodnoj svečanosti, u petak, 24. aprila 2015. godine počela je sa radom Bosanska dopunska škola u Reutlingenu koju je tada upisalo više od 30 djevojčica i dječaka.

Dopunska nastava na bosanskom jeziku dugo se izvodila u prostorijama Matthäus-Beger-Schule, Planie 25, 72764 Reutlingen, po planu i programu dopunske nastave za djecu u inostranstvu Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine.

Prije 5 godina, svečanosti početka rada bosanske škole u Reutlingenu prisustvovali i predstavnici Generalnog konzula BiH u Štutgartu, tadašnji generalni konzul BiH u Stuttgartu Dragan Dragić, predstavnici Saveza dopunskih škola BiH, Svjetskog saveza dijaspore BiH, Kulturne zajednice BiH i bošnjačkog džemata i mnogi drugi.

Dopunsku nastavu u Reutlingenu izvodila je Ermina Dedić, bachelor bosanskog jezika i književnosti, a koordinator škole bila je (i sada je) gospođa Edina Zečević.

Nakon odlaska profesorice Dedić i nedostatka predavača škola jedno vrijeme nije radila. Na zadovoljstvo svih, posebno roditelja i djece, bosanska škola u Reutlingenu, u nedjelju ponovo počinje sa radom.

Bosansku školu mogu pohađati sva djeca školskog uzrasta čiji su roditelji iz BiH ili porijeklom iz BiH i sa prostora bivše Jugoslavije, kao i sva druga djeca koja to žele, a prihvataju nastavni plan i program dopunskih škola Bosne i Hercegovine.

H. Halilović

Related posts

Gdje se bosanski čita i piše, tu Bosna diše!

Editor

Održan okrugli sto na temu očuvanja jezika, kulture i identiteta u dijaspori

Otvaranjem portala za učenje maternjeg jezika država “pere ruke” od ove neuređene oblasti u bh. dijaspori

Urednik BiH Info Desk

Leave a Comment