Moj stav Pogledi

Dodik se zahvalio Xi Jinpingu: Ostavljeni od Evrope, gledamo u Vas

banner

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik uputio je pismo zahvalnosti predsjedniku Narodne Republike Kine Xi Jinpingu ističući da se Kina ponovo pokazala kao istinski prijatelj svim narodima u BiH i na zapadnom Balkanu, te u najtežim trenucima pružila blagovremenu i konkretnu pomoć i podršku, bez uslovljavanja i iznad svega, iskrenu i bratsku.

“Nerijetko ste bili među prvim zemljama, kojima je pružana Vaša i pomoć Vaše zemlje. Tako je i danas. Nakon što je zabilježen prvi slučaj zaraze virusom korona u Banjaluci, Vaša zemlja bila je prva, koja nam je ponudila pomoć putem Ambasade NR Kine u BiH, koja nam je već dostavila određenu količinu zaštitnih maski, sredstava za higijenu i dezinfekciju”, istakao je Dodik u pismu zahvalnosti.

Član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske izrazio je zahvalnost svima u Ambasadi Kine u BiH, koji zajedno sa ambasadorom Ji Pingom, traže dodatne načine kako bi pomogli u borbi protiv širenja virusa korona u BiH.

“Takođe, zahvalni smo i Vašim građanima, našoj kineskoj braći i sestrama, koji žive i rade u BiH, koji su pokazali veliku odgovornost prema sredinama u kojima žive ličnim primjerima, ali i solidarnost donacijama i pomoći lokalnim zajednicama u borbi protiv širenja virusa korona”, naglasio je Dodik.

Podsjetivši da su u BiH već preduzete određene preventivne mjere s ciljem sprečavanja daljeg širenje virusa korona, Dodik je istakao da je BiH zemlja u tranziciji, sa oskudnim materijalnim, tehničkim i stručnim resursima, i bez pomoći drugih zemalja teško će uspjeti da se sama izbori sa ovom pandemijom.

“Nažalost, mnoge evropske zemlje, koje su nam bliže geografski, već su javno iskazale da neće biti u mogućnosti da nam pomognu. Svjesni smo da su se Vašoj zemlji obratile mnoge druge zemlje za pomoć, kao i činjenice da bez obzira na razvijenost Vaše velike zemlje, nećete biti u mogućnosti svima pomoći u skladu sa njihovim potrebama.

Ostavljeni od Evrope, gledamo u Vas i nadamo se pomoći Kine da zajednički pobijedimo i pokažemo da samo ujedinjeni možemo uspostaviti harmoniju i prosperitet u svijetu. Kina svojim primjerom pokazuje novi put i primjer Pekinškog konsenzusa koji nam daje novu priliku da se ravnopravno pozicioniramo i razvijamo bez uslovljavanja i pritiska”, naglasio je Milorad Dodik.

On je izrazio zahvalnost kineskom predsjedniku na njegovoj spremnosti da se zajedno radi na jačanju odnosa Kine i BiH na svim poljima, a naročito u okviru inicijative “Pojas i put”.

“Poštovani predsjedniče, uz najbolje želje za mir i blagostanje prijateljskog kineskog naroda, molim Vas primite izraze mog dubokog poštovanja”, navodi se u pismu zahvalnosti koje je član Predsjedništva BiH Milorad Dodik uputio predsjedniku Kine Xi Jinpingu.

Srna

Related posts

Twitter poruke: “Desilo se, znači može se desiti opet”

Editor

Institut za istraživanje genocida Kanada: Čovićeva podrška ratnom zločincu Valetninu Ćoriću ugrožava mir i stabilnost

Editor

DRŽAVNI UDAR: NSRS usvojila Nacrt zakona o VSTV RS

Editor

Leave a Comment