BiH dijaspora

Švedska u danima koronavirusa: Pandemija je do sada odnijela 16 života

banner

O situaci sa pandemijom koronavirusa u Švedska za agenciju BHDINFODESK govori, Muhamed Cerić-Cera mašinski tehničar iz Enköpinga.

“Agencija za zdravstvo u Stokholmu svakodnevno u direktnonom TV prenosu obavještava svoje stanovnike o tenutnom stanju sa koronavirusom. Informacije o oboljelim i umrlim mijenjaju se veoma brzo. Zaraženih momentalno ima 1623, na intezivnoj njezi je 46 bolesnika a nažalost do sada je od pandemije umrlo 16 osoba. Najmlađi koji je umro imao je 27 godina a najstarija starica imala je 87 godina.
Švedska još uvijek nije zatvorila svoje granice, nadležni to pravdaju nabavkom i protokom medicinskog matrijala i potrebne opreme. Škole još rade, ali vlada je donijela odluku da se mogu zatvoriti svakog trenutka kada se broj oboljelih poraste.
Sve veće manifestacije su otkazane, sportska takmičenja prekinuta, avioni prizemljeni, saobraćaj reduciran.
Snadbijevenost u prodavnicama u vidnom stanju opadanja i trgovci ne stižu nadomjestiti prodatu robu. Vjerovatno kao i svugdje u svijetu najviše se kupuje: toaletni papir, riža, tjestenina, konzerve , brašno, so, šećer, itd.
Švedska vlada je odvojila goleme pare za pomoć ugroženim firmama, jer dosta kompanija je već prekinulo proizvodnju a mnoge su takodđer spremne na to. Medđu njima je i poznata fabrika automobila Volvo koja sa svojih 25.000 radnika od ponedeljka ide na prinudni odmor.
U slučaju potrebe građanima Švedske stoji na raspolaganju krizni info telefon 046 113 13, dok se zdravstveni savjeti mnogu dobiti na broj 046 11 77.”

BHDINFODESK

Related posts

„Domovini s ljubavlju“: Sutra u Stuttgartu obilježavanje Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine

Copo Sejo

U nedelju svečano otvarenje Islamskog kulturnog centra Bošnjaka i džamije u Majncu

Editor

Udruženje Nett BK u ambasadi BiH u Oslu obilježilo dvije decenije postojanja

Editor

1 comment

Leave a Comment