BiH dijaspora

Godišnja skupština bh. udruženja „Bosanska krajina“ Malmö: U zamahu aktivnosti nakon pandemije

banner

Jedno od najvećih bh. udruženja u Švedskoj, sa više od 700 članova, u zamahu aktivnosti nakon pandemije korone. Djeca i omladina čine većinu i esencija su rada. Povećanje broja članstva i novi oblici aktivnosti u prvom planu.

Piše: Fikret Tufek

U Malmöu je 5. marta 2023. godine održana redovna 26. godišnja skupština bh. udruženja „Bosanska krajina“ Malmö, u prostorijama udruženja (Ystadsvägen 44/3), kojoj je prisustvovalo oko 40 delegata.

Sjednicom je rukovodilo radno predsjedništvo na čelu sa Miralemom Arslanagićem uz članove: Nisveta Cerić, Emil Musić, Emira Suljić i Mustafa Suljić.

Na sjednici su razmatrana mnoga značajna pitanja, među najvažnijima godišnja dokumenta, posebno izvještaj o radu i finasijski izvještaj za 2023. godinu te usvojen ambiciozan plan rada u 2023. godini.

Veoma uspješan rad

U prošloj 2022. godini „Bosanska krajina“ je ostvarila veoma značajne i dobre reuzltate.

Nisveta Cerić, predsjednica

– Prošla 2022. godina je bila veoma teška, puna izazova, teškoća i problema, unatoč tome i godina veoma dobrih i zapaženih rezultata sa kojima se ponosima. U rad udruženja uvid su izvršili Uprava okoliša (Miljöförvaltning), Uprava slobodnih aktivnosti (Fritidsförvaltning) i policija, zbog propusta smo platili i kazne, takve kontrole će se nastaviti, sve s ciljem da bolje i sadržajnije radimo i u skladu s švedskim normama. Nakon pandemije korona virusa oživile su aktivnosti više od 20 sekcija: obilježili smo Dan žena, državne i vjerske praznike, učestvovali na regionalnoj i 25. saveznoj smoti kulture, kojoj smo bili uspješni domaćini 26. novembra u hotelu „Good Moorning“, sa 450 učesnika, kada je održana i svečana akademija uz Dan državnosti BiH. Bili smo domaćini seminara BH-švedskog saveza žena te imali dobru saradnju sa NBV-om kroz školu za izbjeglice iz Ukrajine u našem udruženju mart-august. Radili smo na pripremi građe za monografiju „Bosanska krajina“ Malmö, koja treba biti objavljena krajem 2023. Ponovo je pokrenut rad omladinske organizacije što nam je značajno.

Muamer Čirkić, blagajnik: „Bosanska krajina“ je uspješno i finansijski poslovala, ostvarivši ukupan prihod od 1.953.305 kruna, ali i uz značajne rashode, s tim da smo pozitivno poslovali. Ekonomski plan za 2023. je manji, iznosi 1.153.500 kruna, jer mnogi raniji izvori se zbog okolnosti gase.

Nihad Jelaćič, predsjednik Revizione komisije: „Sve

čestitke Izvršnom odboru za uspješno finansijsko vođenje udruženja, nije se moglo uticati na stavke u kojima je ostvaren minus. Važno je privući nove članove i pokrenuti nove aktivnosti, posebno s djecom i mladima, koje donose sredstva.

Asim Cerić, pomoćnik sekretara: „Pratićemo sve značajnije državne i vjerske praznike te nastaviti s brojnim aktivnostima, krenuti dalje od onog gdje smo stali, povećanje članstva je u prvom planu.

Zerina Talić, delegat: „Folklor je značajan, da se djeca osjećaju kao da su kod kuće, da uče bh. tradicije, da se druže i zbližavaju, da kroz bh. nošnje i igru došive domovinu na najbolji mogući način.

Azra Jelačić, delagat i ranija predsjednica: „Prilagoditi prostorije novom načinu rada po grupama, novim uslovima. Ovo udruženje je imalo niz aktivnosti prošle godine koje su za primjer drugima.“

Miralem Arslanagić, predsjednik radnog predsjedništva: „Bosanska krajina“ je i dalje gigant među bh. udruženjima. Skupština je protekla ekspeditivno i po planu, uz dobro pripremljena dokumenta.“

Dopuna Izvršnog odbora i radnih tijela

Skupština „Bosanske krajine“ je bila redovna uz dopunu organa koji vode ovo bh. udruženje, tako da će nakon dopune u narednom izbornom periodu „Bosansku krajinu“ voditi članovi u organima:

Izvršni odbor: Nisveta Cerić (predsjednica), Ekrem Terzić (potpredsjednik), Mustafa Suljić (sekretar), Asim Cerić (pomoćnik sekretara), Muamer Čirkić (blagajnik), Merima Čirkić (predsjednica Aktiv žena), Emil Musić i Osman Bračković(predstavniciomladine), Jasmin Bajrić (član), Agan Smailagić (ekonom) i Eldar Pašić (rezervni član predstavnik omladine).

Reviziona komisija: Nihad Jelačić (predsjednik) i članovi Senada Smajić i Jasmina Hadžisejdić.

Kandidaciona komisija:Said Hadžikadunić (predsjednik) i članovi Miralem Arslanagić i Emira Suljić.

Potpisnici finansijskih dokumenata:Nisveta Cerić (predsjednica) i Muamer Čirkić (blagajnik).

Izvor: (20) bhrf press – search results | Facebook

Related posts

U posjeti Reutlingenu: Edin ef. Pašalić, ako ne bude Bosne, neće biti ni Evrope!

Urednik BiH Info Desk

Bosanci iz Švedske predvode inovacije u otvorenom bankarstvu Evrope

Urednik BiH Info Desk

“Quo vadis, Bosna”: Iz Beča upućene poruke mira i stabilnosti u BiH

Editor

Leave a Comment