BiH dijaspora Najčitanije

Dr. Skenderija Huskić iz Calgaryja: Pokušavamo izolirati sve koji su bili u kontaktu sa potvrđenim slučajem

Dr. Skenderija Huskić iz Calgaryja za agenciju BHDINFODESK iz stručnog ugla govori o tome kako se Kanada bori sa pandemijom koronavirusa:

“Kanada ima jedan potpuno drugačiji pristup borbi protiv virusa COVID 19, drugačiji od USA i UK . Način koji se zove “Flatten The Curve” – Contact tracing and isolation of infected individuals, pokušaj da se postigne graf sa što manjom fluktuacijom. Šta to znači? Svi do sada pozitivni slučajevi kojih do sada konkretno u našoj provinciji Alberti ima 259 su u izolaciji. Provincijska zdravstvena organizacija (Alberta Health Services) pokušava doći do svih osoba koje su bile u direktnom kontaktu s potvrđenim slučajem i izolovati i njih na 14 dana.

Slijedi se stroga preporuka Svjetske zdravstvene organizacije da, iako znamo da ne možemo totalno zaustaviti širenje virusne infekcije, moramo pokušati koliko je moguće USPORITI je. Znamo da će borba potrajati duže na ovaj način, ali nadamo se da će smrtnost oboljelih biti mnogo manja. Zdravstveni radnici će na ovaj način biti spremniji i u mogućnosti da izdrže priliv pacijenata i spase mnogo više života nego kada bi se sve dešavalo jako brzo. Danas, 23. marta, Kanada ima 2.091 potvrđeni slučaj zaraženih virusom COVID 19, a broj umrlih je trenutno 24. Pretpostavlja se da će tek u narednim danima broj potvrđenih slučajeva znatno porasti, ali se i mjere predostrožnosti iz dana u dan povećavaju kako provincijske tako i federalne. Još uvijek nije proglašena Federal Emergency, ali gdje smo tu smo. “


Srdačan pozdrav iz Calgaryja/ Dr. Skenderija Huskić

Dr. Skenderija Huskić

Related posts

Damira Zolotu traže sve policije svijeta : Teroristu ću pročitati za tri sekunde!

Urednik BiH Info Desk

Šta su to “dijasporske kuće”?: Kozarac izgrađen u međunarodnim arhitektonskim stilovima

Urednik BiH Info Desk

ABDULAH SIDRAN I AHMED SEJDIĆ U NEW YORKU

Urednik BiH Info Desk

Leave a Comment